Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

5 intő jel, hogy nem alszunk eleget

5 jel nem alszunk eleget

Ha szeretnénk megőrizni az egészségi állapotunkat és a fiatalságunkat akkor szánjunk elég időt az alvásra. Az állandó alváshiány egészségünk rovására megy, kialakul a magas vérnyomás, az elhízás, gyengül az immunrendszer, ingerlékenyekké válunk. Ismerjük fel időben, ha nem alszunk eleget, a parpercegeszseg.blog.hu 5 intő jele az alváshiányról:

Gyorsan rakódnak ránk a kilók

Az állandó alváshiány felborítja biológiai óránkat. A csillapíthatatlan éhségérzet az egyik figyelmeztető jel, hogy nem alszunk eleget. Ha napi hat óránál kevesebbet alszunk, megnő az éhségérzet hormon szintje. A kimaradó energiát ösztönösen táplálkozással, leginkább cukorral, szénhidráttal igyekszünk pótolni. Ha az utóbbi időben több édességet, nehezebb, kalóriadúsabb ételeket fogyasztunk, mint azelőtt, ideje alváshiányra gyanakodni. A legújabb vizsgálatokból kiderül, hogy akik rendszeresen kevesebbet alszanak társaiknál, 30 százalékkal nagyobb eséllyel válnak túlsúlyossá.

Egész napos tompaság, figyelemhiány

Azt vesszük észre, hogy napközben egyszerre több weboldalt nézegetünk, de igazán azok tartalmát nem fogjuk fel? Valószínűleg ez esetben is arról van szó, hogy az alváshiány lehetetlenné teszi a koncentrálást. Ugyanígy erről van szó, ha azt tapasztaljuk, hogy rendszeresen elfelejtjük hová tettük a kulcsunkat, pénztárcánkat. A tartós alváshiányban szenvedőknek drasztikusan romlik a teljesítménye. Nemcsak a munkavégzésünkre hat negatívan, hanem akár a közúti forgalomban is veszélyes, a reakcióidőt súlyosan akadályozza.

Legyengült az immunrendszerünk

Alig lábaltunk ki az egyik betegségből már ledöntött a következő? Az immunrendszer alvás közben tud igazán regenerálódni, így az alváshiány eredményezhet ilyen tüneteket. A napi hét óra alvás elengedhetetlen, hogy egészségesek maradhassunk.

Észrevesszük magunkon az öregedés jeleit

Mindenki tapasztalta már magán egy-egy átmulatott éjszaka után a kialvatlanság első szembetűnő jeleit, a lankadt szemhéjakat, sötét karikákat a szem környékén, táskás szemeket. Az alváshiány megzavarja a bőr normális működését, nem tud regenerálódni, melynek eredménye, hogy reggel a tükörbe nézve sápadt, szürke arcszínt látunk. Nem véletlenül tartja magát a mondás: „a legjobb kozmetikus az alvás!” Ennek hiányában bőrünk sokkal korábban öregszik, csökken a rugalmassága, hamarabb megjelennek a nem kívánt szarkalábak.

Nem kívánjuk a szexet

Az alváshiány gyakran játszik szerepet nőknél és férfiaknál egyaránt az alacsony libidó kialakulásában. A csökkent alvás fáradtsághoz és feszültséghez vezet, amely egyértelműen gátolja a szexuális élet kiteljesedését. Az energiahiány, a feszültség, a hangulatváltozások csökkentik a libidót.

Forrás: parpercegeszseg.blog.hu