Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

A dohányzás nem trendi

A KamaszPanasz októberben pályázatot hirdetett tizenéves fiatalok számára a dohányzásról való leszoktatás elősegítése témában. Hiszen nem lehet elég korán kezdeni a gyermekek egészséges életmódra, káros szenvedélyektől mentes életre való nevelését, azok veszélyeivel kapcsolatos tájékoztatást.

dohanyzas_palyazat_1

A legtöbb szülő számára rémálom és aggodalom időszaka a kamaszkor, amikor a gyermekük a legmeghatározóbb testi és lelki változásokon megy keresztül. Ekkor válnak a gyermekek egyre önállóbbá, a barátok és a társasági élet, szórakozási lehetőségek előtérbe kerülnek, amivel együtt megjelenik a dohányzás, alkohol és drogfogyasztás veszélye is.

Mit is tehetünk valójában a tinédzserek egészsége védelmében?

A legjobb az, ha megismerjük a nézőpontjukat. Annak érdekében, hogy komolyan elgondolkodjanak azon, hogy az egyéni döntés milyen következménnyel járhat, érdemes bevonni a tiniket a kommunikációba. A KamaszPanasz dohányzásellenes Stoptober kampányának ez volt a fő célja. Amellett, hogy arra késztetjük őket, hogy beszéljenek a problémáról, kreativitásukat ösztönözve meg is mutatják, hogy mit is gondolnak róla, így jó eséllyel elérhetjük azt is, hogy megálljanak egy kicsit és végiggondolják milyen veszélyekkel, egészségügyi kockázattal jár a dohányzás.

dohanyzas_palyazat_2Már az alsó tagozatos diákok is érintettek

A dohányzásellenes kampányban nemcsak középiskolás diákok vettek részt, hanem általános iskolás, alsó tagozatosok is. Több pályázó még csak 7-8 éves, de idősebb társaikhoz hasonlóan határozott és konkrét véleményük van a dohányzás kockázatairól.

A felhívásra érkező 45 pályamű egytől egyig tükrözi azt, hogy a fiatalok tisztában vannak a cigarettázás következményeivel, akár magukról vagy családtagjuk szokásairól van szó.

A pályázatra érkező pályaművek képei jól tükrözik azokat a gondolatokat, amik a gyermekek fejében él a dohányzásról. Elsősorban az egészségre gyakorolt káros hatásokat hangsúlyozták, volt aki, a dohányzást a halálhoz vezető szokásként jelenítette meg. A cigarettázást többen összefüggésbe hozták a bűnelkövetéssel és felelőtlen pénzszórással.

dohanyzas_palyazat_3Hogyan teremthetjük meg mi magunk a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos helyes gondolkozást gyermekünknél?

Úgy tudjuk hatékonyan megvédeni gyerekeinket a rájuk leselkedő veszélyektől és a káros szenvedélyektől, hogy rendszeresen őszinte beszélgetést folytatunk velük ezekről. Olykor mi is bevethetjük kreativitásunkat és a megszokottól eltérő feladatokkal rukkolhatunk elő, hogy növeljük érdeklődésüket, kétirányú kommunikációjukat olyan témákkal kapcsolatban, amiről nem biztos, hogy szemtől szemben szívesen beszélgetnek.

Forrás: www.kamaszpanasz.hu, www.betegszoba.hu