Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

A férfi meddőség is kezelhető

Férfi meddőség vizsgálat

A nyugat-európai társadalmakban egyre nagyobb problémát jelent a meddő párkapcsolatok előfordulása. A meddőség az utóbbi évtizedekben súlyos és fokozódó egészségügyi és társadalmi problémát jelent a fejlett országokban is, ennek oka részben az egyre nagyobb számban előforduló férfi infertilitás.

Az infertilitásért egyformán felelős lehet mind a férfi, mind a női partner, valamivel nagyobb női dominanciával. Huszonöt százalékban mindkét félnél megállapítható meddőséget okozó tényező.

Bár az andrológia fejlődésével egyre magasabb színvonalon történik a meddő férfiak kivizsgálása és kezelése, ennek ellenére az esetek egyharmadánál nem tudják megállapítani a nemzőképtelenség okát. Ha pedig nincs meg az ok, sajnos a kezelés sem lesz hatékony. Hiába jutnak hozzá a párok a legkorszerűbb eljárásokhoz, beavatkozásokhoz, egynegyedük még így is gyermektelen marad.

A férfi meddőség okai

A spermiumok érése a herében történő, hormonálisan szabályozott folyamat. Az érett ivarsejtek a herékben és a mellékherékben tárolódnak. Ejakuláció során a spermiumok a herevezetéken keresztül a húgycsőbe, majd a külvilágra jutnak, útközben feldúsulva az ondóhólyag és a prosztata váladékával.

Mutatjuk, mik állhatnak a férfi meddőség mögött!

Szervezeti, belső tényezők:

 1. Fejlődési rendellenességek: here leszállási zavarok, germinális hám működési zavar, húgycső és ondóúti fejlődési zavarok.
 2. Fertőzések: akár szexuális úton terjedő kórokozók által.
 3. Korábbi betegségek és műtétek (például heretorzió).
 4. Ondóúti elzáródások.
 5. Érrendszeri okok (például varikokele).
 6. Hormonális zavarok.
 7. Immunológiai tényezők.
 8. Genetikai, biokémiai eltérések.
 9. Rosszindulatú herebetegségek.
 10. Szexuális és ejakulációs zavarok.

Külső tényezők:

 1. Életmód.
 2. Toxikus ártalmak: dohányzás, alkohol és gyógyszerfogyasztás, hormon és tudatmódosító szerek alkalmazása.
 3. Foglalkozási ártalmak.
 4. Környezeti tényezők.

Milyen tünetekre figyeljünk oda?

A meddő férfiak döntő többsége andrológiailag tünet- és panaszmentes, a hosszú ideje gyermektelen párkapcsolat viszi a beteget orvoshoz. Néhány esetben azonban már az első vizsgálatkor feltűnhetnek betegségre utaló bizonyos előjelek, amelyeket az andrológus azonnal észrevesz: a beteg vizelési vagy szexuális zavarról, a nemi szervek tájékán észlelt fájdalmakról, diszkomfort érzésekről számol be, korábbi betegségekről és beavatkozásokról tesz említést. A kor előrehaladtával, 40-45 éves koron túl jelentősen csökken a nemzőképesség.

Mindkét felet kell vizsgálni

férfi nemzőképesség

A gyermektelen párkapcsolat okának megállapításához mind a férfit, mind a nőt ki kell vizsgálni. A férfi andrológiai vizsgálata a részletes kikérdezéssel, a kórelőzmény felvételével kezdődik, majd általános urológiai-andrológiai vizsgálatok következnek. Ezek során fizikális és vizeletvizsgálatot, ultrahangot és különböző laborvizsgálatokat csinálnak, majd következnek a speciális andrológiai diagnosztikai eljárások: spermavizsgálat, mikrobiológiai, immunológiai és hormonvizsgálatok szükség esetén genetikai vizsgálatokkal kiegészitve. Előfordulhat az is, hogy ezek után sincs meg pontos kórisme, ilyenkor röntgen, CT vagy MR vizsgálatra is szükség lehet. Mindezek mellett – a nemzőképesség megállapítására illetve a mesterséges megtermékenyítés előkészítésére  – esetenként diagnosztikus műtéti beavatkozást is végezhetnek a betegen.

Mi az a spermavizsgálat?

Meddő párkapcsolat esetében a legalapvetőbb módszer az infertilitás megállapitásához a spermavizsgálat. A beteg 4-5 nap önmegtartóztatás után friss spermát juttat el a laborba, ahol a spermiumok számát, célirányos mozgását és szerkezeti épségüket állapítják meg számszerűen, illetve az ondóban előforduló kórokozókat is azonosítják. A spermakép eredményétől függően tervezi meg az orvos a további diagnosztikát és terápiát.

Az okok feltárása nem mindig könnyű

Az esetek harmadában nem állapítható egyértelműen a meddőség oka. Az elmúlt 30-40 évben az egészséges férfiak nagyszámban vizsgált ondómintájának tesztelése során a spermaszám fokozatosan csökken. Ennek globális okai lehetnek, úgy mint a környezetünkben levő kemikáliák egyre nagyobb koncentrációjú megjelenése, a háttérsugárzások, vagy az életmódbeli és táplálkozási változások.

A normális spermiumképződés folyamatának megőrzésére céljából alapvető a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és az anabolikus szteroid szerek elkerülése, a gyógyszerek, drogok mellőzése, de meddőség megelőzése érdekében a húgyúti és szexuális fertőzések elkerülésének is nagyon nagy szerepe van.

Fontos tehát, hogy a férfiak ügyeljenek a helyes táplálkozásra, éljenek egészségesen, sportoljanak rendszeresen, kerüljék a káros szenvedélyeket, hiszen így nagy eséllyel megóvhatják nemzőképességüket. 

Forrás: premiumegeszsegpenztar.hu

Férfi nemzőképességi probléma esetén kérjük, keresse fel férfi meddőség vizsgálatunkat!