Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

A HPV vírus

A Humán Papilloma Vírus (HPV) az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. A méhnyak rákot a HPV bizonyos agresszív típusai okozzák. A HPV összefüggésbe hozható több más helyen kialakuló daganattal is, így a hüvelyrákkal, a szeméremtest-rákkal, valamint a légúti és nemi szervi szemölcsökkel. A HPV több módon, de többnyire szexuális úton terjed. Eddig több mint 130 típusát azonosították, amelyek rákkeltő képességük alapján magas, közepes és alacsony kockázatú csoportba sorolhatók.

HPV vírus

A HPV fertőzöttség legtöbbször tünetmentes. A lappangási idő hónapokig, akár évekig is elhúzódhat, így a gyanútlan társ is megfertőzheti partnerét. A fertőzöttek döntő többsége egyáltalán nem is sejti, hogy a szervezetében kórokozót hordoz, amely többnyire rejtve él a bőrben vagy a nyálkahártyában. Nőknél a fertőzést a méhnyakból vett mintával lehet erre felszerelt laboratóriumban kimutatni, de a vizsgálatért fizetni kell. Közvetve a hagyományos nőgyógyászati rákszűrés is képes a vírussal fertőzött sejteket kimutatni. Az orvos egy erre a célra készült eszközzel sejtmintát vesz a méhnyak felszínéről, üveglemezre keni, rögzíti és citológushoz küldi. Pozitív HPV teszt esetén ellenőrző vizsgálat szükséges, melynek eredményétől függően kerülhet sor a vírustörzs tipizálására: alacsony, közepes vagy magas rákkockázatú-e. Ennek alapján határozható meg a kezelés és a további ellenőrzés. Ha a gyanús méhnyak elváltozásban magas kockázatú HPV is jelen van, de rosszindulatú daganat még nem alakult ki, a kóros területet egy kisebb műtéttel el lehet távolítani. Viszont, ha a méhnyak rák már kialakult, nagy műtét vár a betegre: akár a méhet, a petevezetőket, petefészkeket és a környező kismedencei nyirokszövetet is el kell távolítani, sugárkezeléssel, kemoterápiával kombinálva. A méhnyak rák ma is nagy százalékban halálos betegség, évente 600 magyar nőt veszít el családja. Meg kell és meg is lehet előzni!
A jóindulatú HPV fertőzés egyik jele a hüvelyben, a szeméremtesten, a gáton, a végbélnyílás körül, férfiaknál a péniszen kialakuló kisebb-nagyobb, elhanyagolt esetben összefolyó puha, rózsaszínű szemölcs (condyloma), ami a bőrből kiemelkedik, de lehet szélesen terjedő is. Kellemetlen higiénés probléma, eltávolítása sebészi módszerrel, fagyasztással vagy maróanyaggal való helyi ecseteléssel történhet.
A meglévő HPV fertőzés kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatásos gyógyszer. Az immunrendszer erősítése általában szóba jön, mivel a fertőzést (de nem a rákot) a szervezet magától is legyőzheti,  90%-ban két éven belül nyom nélkül elmúlik. A maradék 10%-ban megmarad a fertőzöttség. A HPV vírus 2, illetve 4 legfontosabb típusa elleni, fél év alatt három részletben alkalmazott védőoltás Magyarországon is megvásárolható, igaz, magas áron. A HPV elkerülése nehéz, de más szempontból is elsőrendű szempont a biztonságos szex. A fertőzés kockázata fiatalabb életkorban, a nemi élet megkezdésekor, vagy gyakori partnercsere esetén nagyobb. Ezért tartjuk a legfontosabbnak a 9-14 éves serdülő korosztály (nem csak lányok, de a közvetítő szerepet játszó fiúk) időben történő immunizálását is, hogy felnőtt édesanyaként, nagymamaként ne kerüljenek életveszélybe egy későn felismert méhnyak rák miatt. Az idősebb korosztály is oltható, a tartós védettség náluk is kialakul, de a védőoltás nem helyettesíti a rendszeres, évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálatot. Ne hanyagoljuk azt el, mert egyszerű, ismételhető, nemcsak a méhnyakra terjed ki, és biztonságot ad. Járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra!