Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

A lábfájás oka: visszeresség

A magyar felnőtt lakosság 30 százaléka szenved alsó végtagi vénás megbetegedésben, azaz visszerességben. Ha az elváltozás nagyobb vénatörzseket érint, akkor az már nem kozmetikai probléma, orvosi kezelést igényel.

A visszeresség kialakulásához számtalan tényező vezethet. Az öröklött hajlamon túl a súlytöbblet, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a nehéz fizikai munka is növeli a betegség kialakulásának esélyét. E tekintetben általában a nőknél okoz problémát a túl szoros ruházat és a magas sarkú lábbeli rendszeres viselése.

A visszeresség szövődményei

visszeresség

Az egészséges láb visszereiben az áramlás mindig a szív irányába történik. „Ha a vénában található billentyűk megakadályozzák, akkor a vér nem kerül vissza a szívhez, hanem az adott vénaszakaszon oda-vissza áramlik.” – nyilatkozta Dr. Pécsvárady Zsolt angiológus főorvos. Ilyenkor a billentyűelégtelenség következtében a szövetek vérellátása nem megfelelő. Az elváltozás kezdeti stádiumában pókháló szerű seprűvénák jelennek meg a lábon, majd később óriási érkanyarulatok is kialakulhatnak.

A visszér betegségének egyik súlyos következménye a lábszárfekély, amely nagyon nehezen gyógyul, és gyakran kiújulhat. Ha vérrög miatt elzáródik egy vénás terület, és annak szöveti ellátása elégtelenné válik, trombózis alakul ki. Ez a probléma gyulladáshoz, a szövetek roncsolódásához, de – szélsőséges esetben – akár halálhoz is vezethet.

A visszeresség kezelési lehetőségei

A vénás betegségek bázisterápiája a kompressziós kezelés, amely különböző elasztikus pólyák, illetve harisnyák viselését jelenti. Az orvos már az első tünetek – pl. lábfájás, duzzanat – megjelenésekor alkalmazhat injekciós kezelést, de súlyosabb esetekben elkerülhetetlen a sebészeti beavatkozás.

A műtét során két bemetszést ejtenek a lábszáron, majd eltávolítják a beteg vénatörzset, illetve orvosi horgolótűvel az oldalági visszereket. A felületes vénás rendszer elemeinek eltávolítása nem jár károsodással, a pótlásukra sincs szükség a továbbiakban.

A visszeresség megelőzése vagy súlyosbodásának megakadályozása érdekében tanácsos a hosszantartó ülés, illetve állás elkerülése, a rendszeres, de nem túlzó testmozgás gyakorlása, a kényelmes ruházat, illetve lábbeli előnyben részesítése.

Forrás: webbeteg.hu

Visszeresség és érszűkület esetében kérjük, keresse fel érsebészeti szakrendelésünket!