Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

A manuálterápia és a csontkovácsolás

Mi a csontkovácsolás?

A csontkovácsolás hagyománya régi időkbe nyúlik vissza, népi hagyományokon, tapasztalati úton megszerzett tudáson alapuló kézzel végzett ízületi mobilizációs kezelési fogások rendszere.

Mi a manuálterápia?

A mozgásszervrendszer reverzibilis elváltozásait célzó kézzel végzett diagnosztikai és gyógyító eljárások összessége, a bizonyítékokon alapuló hagyományos, ún. konvencionális ”orvostudomány” (komplementer) mellett használatos terápia. Anatómiai, ortopédiai, reumatológiai, neurológiai és biomechanikai ismeretek alapján kutatások emelték ki a csontkovácsolásból.

manuálterápia

Az emberi test csontjainak helyzetét, ízületeinek és az izomrendszer állapotát, az idegrendszeri kontroll milyenségét méri fel és kezeli aszerint, hogy mi alakította ki az egyes testtartási deviációkat. Ízületi- és izomfájdalmakat célzó mobilizáló technikákkal javítja a testhasználatot, az ízületi mozgásterjedelmet, a mozgás koordinációt és a szöveti rugalmasságot. Hatásosan kezelhetőek vele gerincproblémák, kisízületi instabilitás okozta állapotok is.

Különböző manuálterápiás irányzatokat lehet nyomon követni idehaza, mint például Janda, Lewit, Barvicsenkov, Maitland, Kaltenborn, Mulligan, McKenzie.

Mi az ízületi mobilizáció?

Az ízületi és lágyszöveti eredetű mozgásbeszűküléseket célzó fokozatos, lassú, ismételt mozgatás. Lehet véghelyzetben és az első szöveti ellenállás barrierjénél végezni. Sokszor az izmok csontra kifejtett húzását használja fel korrekcióra a terapeuta- egy speciálisan beállított ízületi pozícióban- izometrikus feszítést alkalmazva, máskor kontakt technikákkal lassú csúsztatást, elmozdítást végez a korlátozottság irányába az adott ízületet alkotó csontokon. Megbízható, kiszámítható, minimális sérülésveszéllyel jár. A gyógytornász-manuálterapeuták ezeket a technikákat alkalmazzák a kezelések során.

Mi az ízületi manipuláció?

Kis amplitúdójú, gyors, véghelyzetben létrehozott behatás, amely a blokkolt ízület felszabadítását célozza. „Ropogtatás” az ismertebb neve. Alkalmazásához ismerni kell az ízületi felszínek síkját, a mozgáshatárokat a pontos véghelyzeti beállításhoz, ez nagy anatómiai tudást és gyakorlatot igényel. Helyesen kivitelezve lágyabb blokkoknál rendkívül, régi, rögzült, kemény blokkoknál kevésbé hatékony módszer, mivel a rántó mozdulatra könnyen meghúzódhatnak a megrövidült, és letapadt környező lágyszövetek. Amennyiben nem megfelelően alkalmazzák a fogást a hirtelen érkező erőhatás a le nem zárt ízültek szalagjait károsíthatja, fokozhatja a fennálló problémákat, szédülést, instabilitást okozhat, a C1-2 szegmens instabilitásnál alkalmazott manipulációs fogás súlyos következményekkel járhat.

A 11/1997. (V. 28.) NM rendelet 1. számú melléklete alapján gerincmanipulációs műfogást csak orvos végezhet Magyarországon.

Ki lehet csontkovács? Milyen a csontkovács képzés?

Az interneten számos 2-3 napos (esetenként hosszabb) tanfolyam lelhető fel, amelyeket bárki látogathat előképzettség nélkül. A csontkovácsolást általában egy egyszerű frissítő, vagy svédmasszázst, Yumeiho-, Thai-masszázst, vagy OKJ- tanfolyamokat végzett alternatív masszázs és mozgásterapeuták, gyógymasszőrök végzik. Magyarországon nem létezik az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és az Orvosi Kamara által elismert csontkovács képzés. A csontkovácsolás Magyarországon jogilag nem elfogadott gyógyító tevékenység, nem rendelkezik szakmakóddal, nem számít egészségügyi tevékenységnek. Nem adható ki rá ANTSZ engedély.

Ki lehet manuálterapeuta, milyen a manuálterápiás képzés?

A 11/1997 NM rendelet szerint manuálterápiát csak orvosok, vagy főiskolát végzett gyógytornászok végezhetnek. A hatályos jogszabály alapján az ÁNTSZ azoknak az orvosoknak, gyógytornászoknak ad működési engedélyt „Manuálterapeuta” tevékenység végzésére, akik valamelyik magyarországi orvosi egyetemen eredményes vizsgát tettek. A sikeres vizsgázókat az ENKK tartja nyilván.

A képzésre jelentkezők 4-6 év felsőfokú egészségügyi képzés és szakmai gyakorlat birtokában jelentkeznek a továbbképzésekre, amelyek hossza és tematikája eltérő, általában 4-7 modulból állnak, modulonként minimum 40 órás elméleti és gyakorlati oktatással (ez általában 2 év), a kurzusok vizsgával zárulnak. Egyes tanfolyamok önállóan szerveződnek, mások egyetemi akkreditációt élveznek.

Mi a különbség a csontkovács és a manuálterapeuta munkája között?

A manuálterápia során a vizsgáló anamnézist vesz fel, figyelembe veszi a szakorvos által felállított diagnózist, a leletek eredményét, testtartás- és mozgásvizsgálat elvégzése után funkcionális diagnózist állít fel, amely alapján egyénre szabott kezelési tervet állít fel. A legfinomabb izomenergia technikáktól indulva a határozott kontakt technikákig széles skálán választhatja meg a kezelés intenzitását a páciens problémája (gerincsérv, csontritkulás, tumor, belszervi, reumatológiai alapbetegségek), életkora, a diszfunkció eredete (neuromuscularis, fascialis, ízületi, idegi) szerint. Képes az előbb felsorolt vizsgálati eredmények alapján felelős döntést hozni, az adekvát módszert megválasztani a hypomobil és a hypermobil szegmensek kezelésére az indikációk és kontraindikációk betartásával.

A kezelést követően a páciens mobilizáló, nyújtó és stabilizáló tornagyakorlatokat kap az elért állapot megőrzésére és fejlesztésére. Az átlagos kezelési idő 45-90 perc.

A csontkovácsokról nem tudni, elvégzik-e a kikérdezést, a megtekintést, aktív passzív mozgásvizsgálatokat, a szegmentális mozgás- és stabilitási teszteket. Ezen vizsgálati leletek híján nem különböztethetőek meg a hypermobil és a blokkolt szegmensek, s ez azt a veszélyt rejti magában, hogy nem csak a blokkolt szegmensek mozgástartományát fokozzák, hanem a túlmozgóakét is, ezzel a hypermobilitást fokozható, a diszfunkció elmélyíthető (becsípődés, kisugárzó fájdalom megjelenése, a discusból jövő tünetek erősödése a statika felborulása, spondylolisthesis mértékének fokozódása). Főként hirtelen, gyors manipulációval célozzák meg a tünetet adó, problémás területeket, kevéssé foglalkoznak az alapprobléma és a következményes elváltozások megkülönböztetésével és célzott kezelésével. Kezeléseik általában 5-20 percet vesznek igénybe, ennyi idő nem nyújt lehetőséget a kontroll vizsgálatokra, a teljes test kezelésére, a lágyszöveti előkészítésre. A manipulációk által oldott blokkok célzott tornagyakorlatok – stabilizálás és nyújtás nélkül hamarosan visszaállnak, a hypermobil szegmensek egyre mobilabbá válnak, és a későbbiekben ez okozhat fájdalmat a kezelt területtől távolabb is, ahol a szervezet próbál kompenzálni. A kezelés inkább általános és tüneti, a klinikai ismeretek híján sok veszélyt rejthet magában (anamnézis híján nem derül fény a korábbi traumákra, alapbetegségekre, a fizikális vizsgálat hiányában nem határozható meg az ízületi mozgásbeszűkülés iránya, csak az ízfelszínek általános elmozdítása történik).

Forrás: Holisztikus Medicina Alapítvány