Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Ambuláns méhtükrözés

Dr. Penyige Áron szülész-nőgyógyász az ambuláns méhtükrözéssel való szakmai találkozásáról: „Egészen kezdő orvos koromtól érzékeltem azt, hogy a klasszikus nőgyógyászati műtétek sok esetben túl invazívak. Kifejezetten sokkoltak az olyan eljárások, mint a küret vagy „gyógykaparás”, melyek értelmét már akkor sem láttam.” 3 hónapos rezidensként egy nagy budapesti kórházban volt gyakorlaton, ahol az osztály korábbi, már nyugdíjas vezetője mutatta meg neki a méhtükrözést. Azt kérdezte tőle: „Mi az, amikor menopausa utáni páciensnél vastag nyálkahártyát látsz, de kaparod, kaparod és nem jön ki semmi?” Dr. Penyige Áron azt felelte, hogy kötőszövetesen átalakult méhnyálkahártya, mivel neki akkor ezt tanították. Ő elmosolyodott és azt mondta, „dehogy, az a méhtest polyp”.

Ezt követően több műtétet látott tőle, és amit látott az teljesen elvarázsolta Penyige doktort. Nemcsak vakon kaparta a méh falát, hanem egy finom endoszkóppal beúszott a méhbe és apró eszközökkel szinte mikrosebészként operálta a méhüreget. Amint Penyige doktor visszament a munkahelyére, első kérdése az volt: „Nekünk van-e ilyen eszközünk?” Szerencsére kettő is volt, így minden küretes páciensének méhtükrözést is végzett, és egy teljesen új világ tárult ki a szeme előtt. Évek alatt rájött, hogy valójában a legtöbb operatív eset megoldható lenne pusztán méhtükrözés segítségével.

„Amint pár évet dolgoztam, egyre inkább beláttam, hogy egyre nehezebb műtőbe jutni, mivel mind a személyi, mind a tárgyi feltételek egyre kevésbé voltak elérhetőek.” – meséli Dr. Penyige Áron. Akkortájt kezdett el komolyabban méhtükrözéssel foglalkozni. Mivel a beavatkozást kisműtőben lehetett végezni, így sokkal egyszerűbb volt a pácienseknek gyorsan időpontot és megoldást biztosítani a problémáikra. Viszont még mindig problémát jelentett az, hogy a beavatkozások túl sok időt vettek el betegek életéből.

„Elkezdtem kutatni, hogy a nagyvilágban milyen módon oldják meg azt, hogy a lehető legtöbb beavatkozás járóbeteg ellátás keretein belül legyen végezhető.” – folytatja Penyige doktor. Ekkor találkozott Sergio Haimovic nevével, aki már akkor mestere volt az ambuláns méhtükrözésnek. Elkezdett olyan külföldi konferenciákra járni, amik csak erről szóltak, és rájött arra, hogy valójában a nőgyógyászati operatív esetek döntő többsége megoldható méhtükrözés segítségével. „Végül arra is ráeszméltem, hogy ezt akár műtő nélkül, egy ambulancián is lehet végezni.” – tudhatjuk meg Dr. Penyige Árontól.

Mi is az a méhtükrözés?

A méhtükrözés során egy apró kamerával (endoscope) a méh üregébe jutunk, majd ott az üreggel kapcsolatos kóros elváltozásokat nem csupán diagnosztizálni, hanem kezelni is tudjuk. Az ambuláns méhtükrözés annyival több mint a műtőben végzett eljárás, hogy jóval kisebb eszközöket és egy speciális technikát használunk. A beavatkozás során érzéstelenítésre sok esetben nincs is szükség, és minden olyan betegség ellátható vele, amelyet eddig csak műtőben tudtunk megoperálni.

Milyen kórképek diagnosztizálásában és ellátásában segíthet az ambuláns méhtükrözés?

 • Méhüreggel érintkező myomák
 • Méhtest és méhnyak polypok
 • Méhfejlődési rendellenességek (sövény, T-alakú méh)
 • Vetélés, vagy szülés után visszamaradt szövetek eltávolítása
 • Méhűri összenövések (Asherman szindróma)
 • Spirál eltávolítása műtét nélkül
 • Meddőségi kivizsgálás
 • Habituális vetélők kivizsgálása
 • Vérzészavarok kivizsgálása
 • Császármetszés után kialakult hegsérv diagnózisa, kezelése

Mikor keressen fel minket?

 • Meddőség esetén
 • Vetélés után
 • Vérzészavar esetén
 • Sikertelen spirál eltávolítás után
 • Méhüregi elváltozás pl. myoma vagy polyp diagnózisát követően
 • Sikertelen küret után
 • Amennyiben méheltávolítást javasoltak, de szeretné megtartani méhét
 • Császármetszést követő meddőség, vagy vérzészavar esetén.
dr. Penyige Áron szülész-nőgyógyász

„Filozófiám, hogy a leggyorsabban, a legmodernebb terápiát alkalmazva, a lehető legkisebb megterhelés mellett tudjak segíteni pácienseimnek. Szeretném, hogy amennyiben lehet, a kórházi befekvést elkerüljük. Fontos számomra, hogy pácienseimnek minden terápiás alternatívát elmagyarázzak, azonban ők döntsék el mit szeretnének, hiszen az ő életükről és testükről van szó. Felfogásomban az orvos szerepe nem az, hogy megmondja páciensének mit tegyen, hanem informálja, segítse döntésében, és a páciens által kiválasztott terápiát végig vigye.” – fejezi be Dr. Penyige Áron szülész-nőgyógyász.

Foglaljon időpontot Dr. Penyige Áron szülész-nőgyógyászhoz telefonon vagy űrlapunkon keresztül!