Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Anyajegy és bőrrák szűrés fontossága

anyajegy és bőrrák szűrésA megváltozott környezeti hatások miatt fokozottabban kell ügyelnünk bőrünk egészségére. Manapság egyre több gondot kell fordítanunk anyajegyeink rendszeres ellenőrzésére.
Az anyajegyek olyan elváltozások, amely a bőr egyes sejtjeinek vagy szöveteinek helyi felszaporodásából állnak. Az anyajegyek a jóindulatú bőrdaganatok csoportjába tartoznak, melyek keletkezésének oka ismeretlen. Gyakran öröklődő jellegű, sokszor már születéskor láthatóak, de születés után, vagy csak idősebb korban is kifejlődhetnek, számuk fokozatosan nő, akár 20-40 darab is lehet. Főleg a pubertáskorban szaporodnak számban és terjedelemben, és terhesség idején is növekedésnek indulhatnak. Méretük a gombostűfejnyitől a tenyérnyi nagyságig is terjedhet. Az anyajegyek alakjukat tekintve igen különbözőek: laposak vagy kiemelkedőek, sima felszínűek vagy szemölcsszerűek, némelyikből szőrszálak is kinőnek. Különbözőségük a színükben is megnyilvánul: sötétbarna, fekete, bőrszínűek, vagy akár sárgásak is lehetnek.
A festékes anyajegyek apró, halványbarna vagy sötétbarna színű foltok, melyek felszíne ép. A barnás festéket, a melanint tartalmazó anyajegyek a bőr felhám alaprétegében helyezkednek el. A pigmentet termelő sejtekből kiinduló, festékes anyajegyek igen gyakoriak, legtöbbjük ártalmatlan, de fontosságuk jelentős, mert ezekből alakulhat ki a bőrrák (malignus melanoma). Formájukat és megjelenésüket általában nem változtatják. A nagyobb, sötétebb, kékesfekete anyajegyekre azonban vigyázni kell. Nem szabad kaparni, megsérteni, mert rosszindulatúvá válhat, és bőrrák fejlődhet ki belőle. A festékes anyajegyek, ha rosszindulatúvá válnak, akkor megduzzadnak, begyulladnak, égő, viszkető érzést okoznak, valamint szélük szabálytalanul pigmentálttá, sötétté válik. Ha ezt tapasztaljuk, haladéktalanul mutassuk meg bőrgyógyász szakorvosnak! Az elhanyagolt, nem kellően gyógykezelt vagy kimetszett daganat áttéteket képezhet a környező nyirokcsomókkal, majd onnan a vérerek útján a tüdőben és a májban is képződhetnek daganatos áttétek.
Az anyajegyek egy másik fajtája a tűfolt vagy véres anyajegy, amely 1-2 cm átmérőjű, általában kékes-vörös, tágult erekkel átszőtt folt. Ez néhány év alatt magától is visszafejlődhet. Ezeket időben végzett kezeléssel nagyon eredményesen lehet gyógyítani.
Gyakran mutatkoznak a bőrön apró, élénkpiros foltok. Ezek a tágult vérerekből alakulnak ki, amelyeket szükség esetén a bőrgyógyász szakorvos fájdalom és nyom nélkül pillanatok alatt eltávolít.
A bőrből kissé kiemelkedő, érdes felszínű és gyakran szőrrel benőtt foltok az úgynevezett szőrös, pigmentált anyajegyek. Ezek olykor nagy kiterjedésűek, tapintásuk tömött vagy kocsonyás.
Nagyon szoros összefüggés van a napozás és a bőrrák kialakulása között. Ha ismerjük saját testünket, tudjuk, hol találhatóak rajta anyajegyek, hamarabb észrevesszük, ha valamelyikben változás következett be. A fehér bőrű, kék szemű, szőke vagy vörös hajú emberek fokozottan érzékenyek a napsütésre, ezért számukra még fontosabb az önvizsgálat.
Anyajegy önvizsgálatnál fontos odafigyelnünk az anyajegyek aszimmetriájára, vagyis azokra, amelyek alakja szabálytalan, szabálytalanná vált, vagy a pigmentált lerakódás sem egyenletes. Figyelnünk kell az anyajegyek határvonalaira, amikor az anyajegyek élesen elkülönülnek a környezetétől, szélük egyenetlen. Az anyajegyek színe is eltérhet, vagyis a pigment egyenletes eloszlású az anyajegy területén, vagy foltos, sötétebb-világosabb foltok váltakoznak benne. A 6 milliméternél nagyobb méretű anyajegyekre a méretük miatt fontos figyelemmel kísérni.
A bőrünk nem felejt, így ha sokat tartózkodunk a napon, akkor különösen fontos a jól megválasztott fényvédő faktoros naptej. A napvédő termékeken a faktorszám azt jelzi, hogy mennyivel több időt tölthetünk a napon az adott készítmény alkalmazásakor anélkül, hogy leégne a bőrünk. Például egy 15 faktoros fényvédő krém ezt az időt 1-1,5 órára növeli. Ha hosszabb ideig akarunk a napon maradni, akkor magasabb faktorszámot kell választanunk, és többször kell megismételnünk a krémezést. Fontos a fokozatosság elve, napozáskor adjunk időt bőrünknek, hogy kicsit lassabban, de biztonságos úton érjük el a szép, egészséges, barna színt. Fontos kisgyermekünk bőrének védelme, hiszen a gyerekkorban elszenvedett napégés okozta gondokat felnőttkorban szenvedjük el.
Évente vegyünk részt bőrgyógyászati szűrővizsgálaton és végezzünk rendszeresen anyajegy önvizsgálatot!
A Valeomed Egészségközpontban az anyajegyek sebészi eltávolítását kiváló sebész szakorvosaink végzik, amit mindenképpen bőrgyógyászati vizsgálatnak kell megelőznie.