Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Babák ortopédiai szűrése ultrahangvizsgálattal

Dr. Pálinkó Kristóf ortopédsebész nagy tapasztalattal rendelkezik a gyermekek és felnőttek mozgásszervi betegségeinek gyógyításában, csecsemők csípőjének ortopédiai szűrésében. A hagyományos ortopédiai vizsgálatot minden esetben ultrahang vizsgálattal is kiegészíti.

– Az ultrahang segítségével „belelátunk” az ízületbe, olyan elváltozásokat is észlelhetünk, amit fizikális vizsgálattal nem – magyarázza a főorvos. – A babák szűrését 4-6 hetes korban érdemes elvégezni. Szívem szerint azt mondanám, minden csecsemőt szűrni kell, hiszen nem lehet „ránézésre” megállapítani, kinél fordulhat elő, hogy a csípőjük fejlődése elmaradt az optimálistól, esetleg csípőficam alakult ki. Ezek kialakulásában többféle tényező is közrejátszhat, például az is, hogy az anyaméhben az utolsó időszakban a babák egy része nehezen fér el, ezért nem tud annyit mozogni, amennyit szeretne. Fokozottan veszélyeztettek azok a csecsemők, akik farfekvésűek voltak, császármetszéssel születtek vagy a családjukban előfordult csípőbetegség.

Néma esetek

babák ortopédia szűrése ultrahang vizsgálattalA fejlődésben való elmaradásra utaló jel lehet, ha a baba combjain a redők száma egymástól eltérő, vagy a csípők egyik vagy mindkét oldalon viszonylag nehezen mozgathatók, azaz kötöttek.  Előfordulnak „néma” esetek is, amikor a csípő fejletlenségét vagy ficamát szabad szemmel nem lehet megállapítani. Ezért, mi ortopédusok valamennyi baba szüleinek javasoljuk, hogy gyermeküket  – még mielőtt betölti a hathetes kort –  vigyék el ultrahangos szűrővizsgálatra is. Optimális esetben a klasszikus ortopédiai szűrés és az ultrahangvizsgálat egyszerre történik meg, így nem kell a babát háromszor is utaztatni (először az ortopédiai vizsgálatra, aztán az ultrahangra, aztán a lelettel vissza az ortopédushoz).
Ha korán kezdjük el a fejletlen csípőjű babák kezelését, gyors és maradéktalan a gyógyulás, később, 3-4 hónapos kor után már nehezebb és keservesebb. Az ortopédiai és az ultrahang vizsgálat együtt egyértelműen megmutatja, hogy van-e gond a baba csípőjével. Ha nincs, később már nem is lesz, a babákat veszélyeztető fejletlenség vagy ficam később már nem alakulhat ki.
Ha a hathetes korban vagy kicsit korábban elvégzett szűrővizsgálaton az orvos nem talált kóros eltérést, a gyermek megfelelő mozgásfejlődése érdekében nincs más teendő, mint hagyni őt forogni, ülni, mászni. Semmit sem szabad erőltetni, nem kell ültetni vagy járatni a gyermeket, ő érzi, amikor olyan fejlett az izomrendszere, hogy ezeket a tevékenységeket biztonsággal végezheti. A kicsik egy részénél előfordul, hogy a lábfejük befelé vagy kifelé fordul. Annak az eldöntése, hogy ez kóros-e,  az ortopéd orvos feladata. Forduljon hozzánk bizalommal!

Kisgyermek és kisiskoláskorban, sőt, később is a gyerekek egy része lúdtalpas. Ennek sokféle oka lehet, és az eltérés sokféle módon korrigálható. Szakembernek érdemes döntenie arról, be kell-e avatkozni, és ha igen hogyan, a láb fejlődésébe. Hasonló a helyzet a gerincferdüléssel is. Ha az enyhébb formáját kezeljük, megelőzhetjük a súlyos deformitásokat.

Ortopédiai vizsgálatot végzi:

Dr. Pálinkó Kristóf ortopédsebész