Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Coli baktérium, a fertőző baktérium

A coli baktérium különböző törzsekből áll, amely a bélben normális körülmények között is megtalálható, a normál bélflóra részét képezi. Több törzs is rendelkezik virulencia faktorral, amely olyan anyagot termel, amely serkenti a patogén szaporodását, és gyengíti a szervezet ellenállását. Ezek a törzsek vizes, véres hasmenést, hányást, hasi görcsöt okoznak. A fertőzés leggyakrabban az ivóvízzel vagy fertőzött élelmiszerrel jut a szervezetünkbe.

urológia coli baktérium

A normál coli flóra védelmet nyújt a bekerülő baktériumokkal szemben, de bizonyos körülmények között azonban a bélben megbetegedést okozhatnak. A baktérium a vastagbélben telepszik meg, és behatol a bélhámba. A coli baktérium a külvilágba a széklettel kerül. A bélen kívül jutva a szervezetben számos gyulladásos megbetegedést okozhat. A gáttájékon vagy a hüvely környékén elhelyezkedő bélflórából származó baktériumok felfelé haladva, a húgycsövön át érik el a hólyagot, és alsó húgyúti fertőzést okoz. Legfőbb tünete a fájdalmas, időnként csípős vizelés, gyakori vizelési inger, hólyagtáji fájdalom, kis mennyiségű, gyakori vizeletürítés, vagy az erősebb, kellemetlen szagú vizelet.
Különösen nőknél fordul gyakran elő az alsó húgyúti fertőzés, mivel a női húgycső rövidebb a férfiénál, és így könnyebben is fertőződik. A húgyutak normális körülmények között ellenállnak a baktériumok megtelepedésének, ugyanis a vizelet karbamid tartalma gátolja a baktériumok elszaporodását.
A vizelet vizsgálata segít a diagnózis felállításában. A vizelet vételhez alaposan meg kell mosni, és szárazra törölni a húgycső, a nemi szervek, és a végbél tájékát. Egy tenyésztésre alkalmas, steril üvegbe kell vizeletet juttatni úgy, hogy a vizelet első sugara ne az üvegbe kerüljön. Úgynevezett középsugaras vizeletre van szükség a vizsgálathoz. A vizeletmintát rövid időn belül juttassuk el a laboratóriumba.
Amennyiben a tüneteket fertőzés okozta, úgy antibiotikummal (pl. Nitrofurantoin, Sumetrolim, Tarivid, stb.) szükséges kezelnünk a betegséget. Vesegyulladás esetén általában kórházi kezelés javaslunk.

Húgyúti fertőzések, vizelési problémák, vagy egyéb panaszok esetében kérjük, keresse fel urológus szakorvosunkat!