Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

ColonAiQ vastagbélrák szűrővizsgálat vérből

A vastagbélrák a második leggyakoribb halálozási ok Magyarországon mind a férfiak, mind a nők körében. A korábbi tapasztalatokkal ellentétben manapság már nem csak a középkorú és idős korosztálynál fordul elő, hanem egyre gyakrabban fiatal felnőtteknél is.

A béldaganat sokáig tünet- és fájdalommentes, ezért hosszú időn (akár éveken) keresztül észrevétlen maradhat. A korai stádiumban felfedezett vastagbéldaganat nagy valószínűséggel gyógyítható. A szűrővizsgálat ráadásul a daganatmegelőző állapotra, a polipok jelenlétére is felhívja a figyelmet, melyek eltávolítása általában műtétet sem igényel. Az évente egyszer elvégzett laboratóriumi szűrővizsgálat lehetőséget nyújt arra, hogy még időben kiderüljön a probléma, és ezáltal elkerülhetővé váljanak a súlyosabb következmények.

Hogyan lehet a tünetmentes béldaganatot kimutatni?

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) a legbiztosabb szűrőmódszer, amely sok esetben egyúttal a terápiára is lehetőséget ad (polipeltávolítás). Ez a vizsgálat 50 éves kor felett tünetmentesség esetén is ajánlott 5-10 évente. Sajnos az előkészület és a beavatkozás sok kellemetlenséggel jár, valamint meglehetősen költséges is, ezért sokan nehezen szánják rá magukat a kolonoszkópiára.

A különösebb megterhelés nélkül végezhető korszerű laboratóriumi vizsgálatok azonban segítenek abban, hogy kiszűrjék azokat a daganatmegelőző vagy rosszindulatú elváltozásokat, amelyeket általában béltükrözéssel lehet igazolni. Csupán egyszerű vérvételre vagy székletminta leadásra van szükség, amellyel gyorsan és hatékonyan lehet a vastagbéldaganatokat előrejelezni.

ColonAiQ teszt vérből

A ColonAiQ teszt a legmodernebb technológián alapul, amely csupán egyetlen vérvételt igényel, ráadásul 86%-os érzékenységével és 92%-os specificitásával messze felülmúlja a székletvérteszt pontosságát.

A teszt a daganatsejtekből a vérbe kerülő és ott szabadon keringő DNS-t vizsgálja. A ráksejtek génállományának bizonyos szakaszain az egészséges sejtekétől eltérő a DNS metiláltsági szint. A DNS-metiláció a génszakaszok kifejeződésének szabályozásában játszik szerepet. A teszt 4 tumormarker gén 5 szakaszát vizsgálja, amelyek metilációs mintázata a vastagbélráksejtek DNS-ében rendellenes lehet. Ezek a következők: a SEPT9 gén két régiója, illetve a BCAT1, az IKZF1 és a VAV3 gének.

A ColonAiQ teszt jól alkalmazható a vastagbéldaganat eltávolítása utáni kiújulás és áttét kockázatának felmérésére is. A vizsgálat eredménye egy kockázatbecslés a kolorektális rák jelenlétére vagy kiújulására vonatkozóan, melynek értelmezése, a releváns klinikai adatokat is figyelembe véve, kompetens szakorvos feladata.

Kinek ajánljuk?

A vizsgálati csomagot azoknak fokozottan ajánljuk, akikre igazak valamely kiemelt kockázati tényezők:

  • dohányzás
  • ülő életmód
  • elhízás
  • cukorbetegség
  • gyulladásos bélbetegségek
  • finomított élelmiszerek fogyasztása és alacsony rostbevitel
  • 50 év feletti életkor

A vizsgálat laborhátterét a Synlab, Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója biztosítja.

Forrás: synlab.hu