Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Dietetika – táplálkozási tanácsadás

dietetika táplálkozási tanácsadásA dietetika a táplálkozás, az élelmezés tudománya, szabályozott táplálkozást, szabályozott életmódot jelent.
A dietetikai tanácsadás során a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzésében, kialakulásuk esetén a gyógyítás folyamatában nyújt segítséget a dietetikus táplálkozási és élelmezési szakember. A dietetikai tanácsadás az egészséges emberek egészségmegőrzését is szolgálja, amellett, hogy bizonyos betegségek, kóros állapotok miatt szükséges, egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadást biztosít.
A dietetikus tanácsadás anyagcsere betegségek (túlsúly, cukorbetegség), lisztérzékenység, az emésztőrendszer (szájüreg, nyelőcső, gyomor, bél, máj, epe, hasnyálmirigy) betegségei, vesebetegségek, táplálékallergiák esetén nyújt segítséget, valamint akkor, ha egyéb okokból a táplálkozás nehezítetté válik.
A dietetikus szakember megváltozott egészségi állapotoknak, megváltozott táplálkozási képességnek (rágási, nyelési nehézség) megfelelő diétát, cukorbetegség, túlsúly esetén szükséges táplálkozást, táplálékallergiákhoz kapcsolódó étrendek, emésztőrendszeri betegségek diétájának, vesebetegségek étrendjének kialakításában segít.
Dietetikai tanácsadás során a dietetikus szakember célzott kérdések alapján, alaposan felméri a páciens táplálkozási szokásait. A táplálkozási anamnézis adatainak fontos kiegészítője azok az információk, mely a páciens életmódjáról, egészségi állapotáról szól, mint például a fizikai aktivitás, laboratóriumi-, röntgen-, ultrahangeredmények, szakorvosi vizsgálati eredmények. Ezek ismeretében a dietetikus személyre szabott étrendet és étrendváltozást alakít ki. A szóbeli tájékoztatás mellett írásos anyagot is biztosít a dietetikus a páciens igényei alapján az étrend szabályainak vázlatáról, vagy akár a részletes étrendről. Az írásos anyagok fő feladata a tájékoztatás mellett az emlékezet megerősítése.
Újabb dietetikai tanácsadásra akkor van szükség, ha a páciens életmódjában, egészségi állapotában, esetleg életkorában változás áll fenn, mint például rendszeres sportolás elhagyása, mozgásképesség hirtelen csökkenése, dohányzásról való leszokás, nyugdíjba vonulás, étrendi változást igénylő betegség jelentős javulása, vagy romlása.
A dietetikus szakember gyógyító, megelőző munkája szorosan kapcsolódik több szakorvosi területhez, mint a gasztroenterológia, endokrinológia, allergológia, és a diabetológia. A dietetikus szakember fő feladata az egészséges táplálkozás elméleti és gyakorlati alapjainak megtanítása mellett a rizikófaktorok kiküszöbölése, valamint a már kialakult betegségek esetén a gyógyulás elősegítése, és az állapotromlások megakadályozása.

A Valeomed Egészségközpontban a dietetika speciális szakterülete is elérhető:

Dietetika kismamáknak

A dietetikai tanácsadást végzi:

Hartmann Gabriella dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

Kapcsolódó cikkek