Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Doktor úr, van egy kis problémám… Az aranyér betegség

Tabutéma, amelyről senki nem szeret beszélni, pedig sok embert érint: az aranyér.

Mit tehetünk, ha már van és hogyan előzhetjük meg?

Majd minden második nő és férfi küzd ilyen problémával. Mégis, a legtöbben orvosuknak sem vallják be, hogy aranyerük van. Civilizációs népbetegségről van szó, mellyel sokan csak végső esetben keresik fel az orvost.

Mi az aranyér?

Az aranyerek a végbél utolsó szakaszának visszeres csomói. Aranyér betegségről akkor beszélünk, ha ezek a párnák megduzzadnak, előesnek. Vannak belső és külső aranyeres csomók.

Hogyan keletkezik?

aranyér probléma

Az aranyér betegség civilizációs betegség. Kialakulásában több tényezőnek van szerepe. Sajnos ezek mindegyike nehezen küszöbölhető ki mai rohanó életünkből.
Az egyik legfontosabb a helytelen táplálkozás: kevés növényi rostot fogyasztunk. Étrendünk nem tartalmaz elég  teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, nyers zöldséget, müzlit. Nem iszunk elég folyadékot: egy felnőtt embernek 2-3 l folyadék bevitelére lenne szüksége naponta. Keveset mozgunk. Az ülőmunkát végző, járművet vezető, nehéz súlyokat emelő embereknek időt kellene szakítaniuk könnyed, ritmusos mozgásokra. A túlsúly a nyugati társadalmakat sújtó nagy probléma, mely más betegségek mellett az aranyerességnek is az egyik oka. Nem betegség viszont a terhesség, mely a magzat növekedése során gyorsan kialakuló súlygyarapodással szintén előidézheti a fenti állapotot. Utoljára említjük az örökletes faktorokat: akinek a családjában előfordult már ez az állapot, annál nagyobb esély van a betegség kialakulására.

Mit tehetünk a betegség megelőzése érdekében?

A fent felsoroltakból következik: minden, amit a szakemberek  javasolnak„ amikor manapság „egészséges életmód”-ról beszélnek segít az aranyér betegség megelőzésében:
•    Vigyázzunk a testsúlyunkra!
•    Ügyeljünk arra, hogy táplálékunk bőségesen tartalmazzon növényi rostot, folyadékot! Sportoljunk rendszeresen, végezzünk ritmusos  mozgásokat!
•    Kevés időt töltsünk a WC-n, ügyeljünk személyes higiénénkre!
•    Kezdeti tünetek jelentkezésekor keressük fel családorvosunkat vagy proktológus (a végbél betegségeivel foglakozó) szakorvost.

Milyen tünetek esetében keressünk fel orvost?

A székletben vagy toalett papíron mutatkozó vérnyom sokszor az első tünet. Gyakori panasz a végbéltáji kitüremkedés, viszketés, fájdalom is.

Milyen lehetőségek vannak a kezelésre?

Az időben diagnosztizált aranyereket legtöbbször nem szükséges műtéti úton kezelni. A leggyakrabban alkalmazott módszer a gumigyűrűs leszorítás, mely ambulánsan végezhető, nem megterhelő, gyakorlatilag fájdalmatlan eljárás. Más ambuláns módszerek az infravörös koaguláció és a szkleroterápia.
Előrehaladott stádiumban különböző műtéti megoldások jönnek szóba, de ezek egy része már „egynapos sebészet” keretében is elvégezhető, kis megterhelést jelentő technika.

Amennyiben aranyér betegsége, végbéltáji panaszai vannak kérjük, keresse fel proktológus szakorvosunkat!