Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Epilepszia

epilepszia neurológia

Az epilepszia az agy különböző részeiben kialakult működési zavar következtében kialakuló betegség, amit legalább két alkalommal előforduló, spontán jelentkező, egyéb betegségekhez nem köthető görcsroham határoz meg.

Az epilepszia legtöbbször nagy vagy kis roham formájában jelentkezik. Nagy epilepszia roham során eszméletvesztés, az izmok megfeszülése, rángása vagy teljes tónustalanság lép fel. A kis epilepszia roham esetében nem történik teljes eszméletvesztés, összeesés, csak pillanatnyi kihagyás, sokszor észre sem vehető a rosszullét. Pár másodperces tudatvesztés miatt a beteg figyelmetlennek, szórakozottnak tűnhet. Írásnál előfordulhat betűkihagyás, oda nem illő betű, írásjel megjelenése a szövegben, vagy számolásnál abszurd számtévesztés, kihagyás történik. Az epilepsziának még számtalan rohamfajtája létezik, melyeket nehezen lehet felismerni.
Az epilepszia diagnózis felállításához EEG vizsgálatot végzünk. Az epilepsziás tünet rámutathat egy mögötte álló problémára, amely lehet agyi értágulat, vagy akár az agyhártyát érintő daganat. Az epilepszia nagy többsége gyógyszeres kezeléssel jól kontrollálható.

Epilepszia, vagy egyéb problémák esetében kérjük, keresse fel neurológiai szakrendelésünket!