Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Fejfájás

A fejfájás esetében mindig fontos tisztázni, hogy a fejfájás egy másik betegség tünete – vagyis másodlagos fejfájásról beszélünk-, avagy maga a betegség.

fejfájás

Másodlagos fejfájás több okból is kialakulhat, mint például az érrendszeri betegségek, vagyis a vérnyomás problémák, erek állapotának, meszesedésének, és elzáródásának hatására, vagy az agynyomás növekedésének, illetve csökkenésének hatására. A másodlagos fejfájás egyéb okai közé tartozik az arcüreg-gyulladás, szemészeti-, fülészeti gondok, agyhártyagyulladás, depresszió, szorongás, étkezés kihagyása, rossz tartás, stressz, kevés folyadékbevitel, vagy egyes gyógyszerek mellékhatása.
Az elsődleges fejfájás, mint önálló betegség igen sokféle lehet.
A migrén rohamok formájában jelentkezik, a fájdalom általában lüktető, görcsös, és hányinger kíséri. A migrént fények, hangok, szagok iránti fokozott érzékenység, valamint étvágytalanság vagy hányás is kísérheti. A migrénes fejfájás a mindennapi teendő ellátásában is zavart okoz, így legjobb, ha sötét, nyugodt szobában le tud feküdni a beteg. A migrén nem pszichés eredetű, de a szellemi vagy lelki megterhelés rohamot válthat ki. Sok nőnek csak a menstruáció időszakában van migrénes rohama. Bizonyos ételek, alkohol, kevés alvás, időjárási frontok, rendszertelen táplálkozás is kiválthat rohamokat.

A tenziós fejfájás hetente többször vagy akár mindennap is jelentkezhet. A fájdalom tompa vagy feszítő jellegű, gyakran olyan érzés, mintha egy satu szorítaná a fejünket. Általában nem a fájdalom erőssége okoz gondot, hanem az, hogy nehezen vagy egyáltalán nem múlik el. A tenziós fejfájás gyengíti az összpontosítást, és a munkához szükséges tartós odafigyelést is akadályozza. A betegség oka lehet a stressz, és a mozgásszegény életmód.

Fejfájás, vagy egyéb neurológiai problémák esetében kérjük, keresse fel neurológiai szakrendelésünket!