Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Férfi meddőségi vizsgálat

tüdőgyógyászat

Férfi nemzőképességi vizsgálat

A termékenységi kivizsgálások fontos és elengedhetetlen része a férfi partner nemzőképességének vizsgálata. Pácienseink igényeinek és kényelmének figyelembevételével megteremtettük a lehetőséget arra, hogy a férfi meddőség vizsgálatokat egyetlen, hozott mintából, a legkorszerűbb labordiagnosztikai eszközökkel, eljárásokkal szakképzett biológusunk már rendelőnkben is el tudja végezni.

 

Mikor indokolt a férfi partner termékenységi vizsgálata?

Ha rendszeres, fogamzásgátlás-mentes szexuális együttlét mellett egy éven belül nem jön létre terhesség, akkor javasoljuk a férfi partner termékenységi vizsgálatát.

 

Hogyan történik a férfi nemzőképességi vizsgálat?

A férfi termékenységi vizsgálatot a laboratóriumba hozott ejakulátumból végezzük. Az eredmények nagy részét (spermiogram, HBA, MAR) a minta leadásának napján (helyben), a DNS-fragmentációs és ROS teszteket egy héten belül biztosítjuk.

 

Mire kell figyelni a mintaadásnál?

A mintaadás fontos kitétele, hogy az ejakulátum vizsgálata 3-4 nap önmegtartóztatás után történjen. Ennek oka, hogy a szexuális együttlét utáni 1-2 napban a spermium koncentráció általában alacsonyabb, míg az 5 napnál hosszabb ejakuláció-mentes időszak esetén a kóros spermiumok aránya magasabb lehet. Fontos továbbá ezen időszak alatt, hogy kerüljék a szaunázást, a forró fürdőt és a túlzott alkoholfogyasztást!

A mintát patikában megvásárolt steril mintaadó pohárban a higiéniai szabályok betartásával kell leadni, amit testmelegen szükséges, lehetőleg egy órán belül rendelőnkbe eljuttatni.

 

Mit jelent a spermatogram?

Az ejakulátumot a szakember makroszkóposan, valamint Makler-kamra segítségével mikroszkóposan, a következők figyelembevételével vizsgálja:

  • A minta térfogata, pH-ja, általános állaga, elfolyósodási ideje
  • A spermiumok mennyisége (koncentrációja)
  • A spermiumok mozgásképessége (összes és progresszív motilitás)
  • A spermiumok alakja (morfológiai vizsgálat natív kenetből)
  • Fehérvérsejtek jelenléte

 

Mit jelent a HBA teszt?

A HBA-teszt (Sperm-Hyaluronan Binding Assay) a friss ejakulátumban lévő érett, hyaluronsav-kötő receptorral rendelkező, vagyis a jó termékenyítő képességű spermiumok arányát adja meg. 80%-os arány felett tekinthető a minta megfelelőnek.

Mit jelent a ROS teszt?

A férfi meddőség egyik komoly oka lehet a reaktív oxigéngyökök (Reactive Oxygen Species – ROS) felhalmozódása az ejakulátumban, amely a teszt segítségével kimutatható. A reaktív oxigéngyökök számos, a normális sejtműködéshez szükséges vegyülettel (fehérjék, lipidek, DNS) tudnak reakcióba lépni és azokat működésükben, szerkezetükben károsítják – így akár a hímivarsejtek mozgását és genetikai anyagát is. Okai lehetnek például a különböző gyulladásos folyamatok, környezeti hatások, dohányzás, alkoholfogyasztás stb.

Mit jelent a DNS fragmentációs teszt?

 A DNS fragmentációs teszt a spermiumok örökítőanyagának épségét mutatja meg: ha a spermiumok DNS-ének több, mint 25%-a fragmentált, töredezett, a fogamzóképesség esélye arányosan csökkenhet, illetve emelkedhet az első trimeszterben történő vetélés esélye is. A DNS fragmentáció vizsgálata erősen javasolt az alábbi esetekben: elhízás, varicocele, dohányzás, 50 év feletti kor stb.

Vazektómia

A vazektómia a fogamzásgátlás állandó formájának számít (művi meddővé tétel, vasectomia). Olyan műtéti beavatkozást jelent a férfiaknál, melyet követően spermiumok nem kerülnek át az ejakulátumba. Szinte teljesen hatékony a terhesség megelőzésében. (Figyelem! Az eljárás nem akadályozza meg a szexuális úton terjedő fertőzések átvitelét!) A US Collaborative Review of Sterilization kutatása szerint száz vazektómián átesett férfi közül egy okozott terhességet a beavatkozást követően. Ez a szám elhanyagolható az eljárás tényleges sikerarányához képest. Ezeknek a terhességeknek a többsége az eljárást követő első hetekben következik be a korábbról életben maradt spermiumok miatt. A pácienseknek tehát fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a műtétet követő időszakban, valamint mindenképpen szükséges megerősíteni az eljárás sikerességét férfi termékenységi vizsgálattal.

Az általánosan elfogadott protokoll szerint a beavatkozás után 12-16 héttel, de mindenképpen 20 ejakuláció után szükséges ellenőriztetni az ejakulátumot. Amennyiben 3 hónapnál korábban történik a vizsgálat, illetve a mintában spermiumok találhatóak, mindenképpen szükséges időpontot kérni egy újabb, ellenőrző vizsgálatra!

A férfi meddőség vizsgálatot végzi:

Végh Borbála biológus