Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Fogamzásszabályozás

fogamzás szabályozás

Az emberi élet a fogamzás pillanatában kezdődik, minden megfoganó emberi élet megismételhetetlen és egyedi.
A normál menstruációs ciklus 28 napos, de egészségesnek tekinthető a 24-35 nap közötti ciklus is. A menstruációs ciklus célja, hogy a női szervezetben havonta egy petesejt megtermékenyülésre alkalmassá váljon, ilyenkor a méh-nyálkahártya megvastagodik, és így a megfogant életet védve, 9 hónapon keresztül biztosítsa annak fejlődését. A peteérés meghatározható hormonális vizsgálatokkal, ultrahang vizsgálattal, azonban bizonyos jelek is figyelmeztetnek arra, hogy a megtermékenyülés bekövetkezett.
A peteérés idején érezhetünk alhasi fájdalmat, nyomást, esetleg puffadás-érzést, közérzetünk rosszabb lehet. Előfordulhat egy kis rózsaszínes folyás is.
A rendszeres reggeli hőmérséklet-méréssel nyomon követhetjük, hogy mikor van peteérésünk. Érdemes feljegyezni, esetleg grafikonon vezetni a mért értékeket. Amennyiben hőmérsékletünk tizedfokokkal növekszik, akkor azon a napon történt meg a peteérés.
A peteérés a méhnyak váladékának vizsgálatával is megállapítható. Ilyenkor a méhnyakból származó váladék állaga megváltozik. A kocsonyás, sűrű, tapadós váladék vizesen folyós, nyúlékony és híg lesz. A vizsgálatot bárki, tiszta kézzel elvégezheti.
A peteérés időszaka az az időpont, amikor a megtermékenyülés bekövetkezhet. A petesejt 12-24 óráig életképes a nő szervezetében, míg a hímivarsejt 48 óráig, így voltaképpen egy hónapban 3 nap az, amit fogamzó képes időszaknak mondhatunk egy pár életében. Így azok a párok, akik tudatosan készülnek a fogamzásra, és meg tudják határozni a fent leírt módszerek valamelyikével a fogamzó képesség szempontjából a legideálisabb időpontot, jobb, ha előtte 3-4 napig nem élnek házaséletet. Ugyanis a férfi szervezetében 3-4 napnyi idő szükséges a megfelelő hímivarsejt termeléséhez.
A fogamzásra befolyással lehet táplálkozásunk, életmódunk. Természetes vitaminokban, mikro- és nyomelemekben, antioxidánsokban gazdag, változatos étrend, fogyókúra kerülése, egészséges testmozgás, alkohol-, drog- és dohányzásmentes életmód segítheti a fogamzást.

Fogamzásgátló módszerek:

Megszakított közösülés

Viszonylag gyakran alkalmazott módszer, a magömlés a hüvelyen kívül következik be, így a terhesség nagy biztonsággal elkerülhető, ha az aktus nem ismétlődik.

Hüvelyöblítés

Vízzel vagy különböző szerekkel, közvetlenül a közösülés után alkalmazzák, csak viszonylagos biztonságot nyújt a nem kívánt terhességgel szemben.

Gumióvszer

Kondom használata nem csak a nem kívánt terhességtől, de a fertőzésektől is véd.

Méhszájsapka vagy pesszárium

Használata veszélytelen és egyszerű, könnyen megtanulható, eltávolítása előtt fontos az ondó kimosása a hüvelyből.

Hüvelykrém és tabletta, hüvelykúpok, habok

Ezek a szerek hatásosak lehetnek, de nem nyújtanak teljes mértékben biztonságot.

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz, „spirál”

A „spirált” a méhűrbe szakorvos vezeti fel és távolítja el. Használata rendszeres orvosi ellenőrzést igényel, bizonyos időszakonként. Alkalmazása elsősorban már szült nőknek ajánlott vagy akkor, ha a fogamzásgátló tabletta szedése valamilyen okból tilos, vagy szüneteltetése javasolt. Több évig, akár 5-7 évig is véd a terhesség ellen, a fogamzásgátló tablettához hasonlóan nagy biztonsággal. Három alapvető típusa van: csak műanyagból készült a színesfém-allergiások részére, műanyag vázra szerelt színesfém ötvözet (pl. arany, ezüst, cink és réz kombinációi), illetve csak a méhüregbe szivárgó sárgatest hormont tartalmazó rudacskát hordozó spirál. Ha az ellenőrzést elhanyagoljuk, vagy a viselési időt önkényesen meghosszabbítjuk, a műanyag bomlása és baktériumok megtelepedése miatt tünetmentesen, súlyos kismedencei gyulladás keletkezhet!

Fogamzásgátló tabletta

A mesterségesen előállított női hormonok tablettába préselt, különböző arányú kombinációjának segítségével meggátoljuk a petefészekben a tüszőérést és a tüszőrepedést, a megtermékenyítésre alkalmas pete szabaddá válását, orvosi nevén az ovulációt. A fogamzásgátló tabletták hatékonysága több, mint 99%-os. Általában a havi ciklushoz illesztve kell szájon keresztül napi egy tablettát elfogyasztani, az „elfelejtett” tablettát másnap soron kívül be kell venni. Bizonyos tabletták a szoptatás időszakában is használhatók, az anyatej elapadása nélkül. Két fontos célt kell teljesíteni: egyszer a ciklus legyen szabályos, másodszor pedig biztosítson hatékony védekezést. Ma már a szakorvos „testre szabottan” választhatja ki a rendelkezésre álló számos készítményből az alkatilag legjobbat. A közismert negatív mellékhatások mellett (pl. trombózis veszély, májműködés romlás, libidó csökkenés) kevés szó esik a pozitív hatásokról, mint a havi vérzés mennyiségének csökkenése, vérszegénység megelőzése, és a kismedencei gyulladáskészség csökkenése. Számolni kell a fogamzásgátló és ciklusszabályozó hatás csökkenésével megfázás, lázas betegség, fogamzásgátló mellett szedett gyógyszerek (pl. antibiotikumok) esetén. Ilyenkor átmenetileg kettős védekezés szükséges. Fogamzásgátló tabletta szedése esetén a dohányzás tilos.

Fogamzásgátló hüvelygyűrű

Viszonylag új módszer a tablettákhoz hasonló hormonokkal átitatott rugalmas gyűrű, felhelyezése könnyű, eltávolítása szintén könnyű, felhelyezés után nem érezhető sem a partner, sem a viselő részére. Három hétig viselve, sokkal kisebb hormonterhelés mellett ugyanolyan biztonságot nyújt, mint a tablettás módszer, jóval kisebb szövődmény veszéllyel, hiszen a gátlóhormonok csak közvetlenül a viselés helyének környékére szívódnak fel, de a petefészkeket és a méhnyálkahártyát így is könnyedén elérik.

„Négy Évszak” módszer

Negyedévente beadott hormoninjekció, amely megakadályozza a peteérést, a méhnyálkahártyát sorvasztja, így befogadóképességét megszünteti. Minimalizálja a havi vérzést, ami gyakran rövidebb-hosszabb időre el is múlik. Főleg a harmadik világ országaiban használják széles körben, ahol orvosi ellenőrzés nincs. Ettől függetlenül nálunk is meggondolandó, olcsó és biztonságos módszer.

Implantátum

Bőr alá beszúrt gyufaszálnyi tartály, amelyből lassan, folyamatosan szivárog ki a fogamzásgátló hatású hormonkészítmény, hasonlóan a hormontartalmú spirálhoz. Bőr alá helyezése és eltávolítása, kis bőrmetszés segítségével szakorvosi beavatkozással történik. Ez a fogamzásgátló módszer Magyarországon nincs forgalomban.

Fogamzásszabályozással kapcsolatban kérjük, keresse fel nőgyógyászati szakrendelésünket!