Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Gerincfájdalmak

Az egyik leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés a hátfájás, melynek oka lehet a mozgásszegény életmód, a gyenge izomzat, és az izmok egyirányú terhelése. Felnőtteknél gyakran a munkahelyi ártalmak játszanak szerepet kialakulásában. Amennyiben hátfájósak vagyunk, első körben az ágyunkat kell alapos vizsgálat alá vonni. Napi nyolc órát töltünk alvással, így egy kényelmetlen matrac tartós derék és hátfájást okozhat hosszú éveken át.

ortopédia gerincproblémákAz ízületek és a gerincoszlop fájdalmai a legtöbb esetben csak tünetek, melyeket valamilyen betegség vált ki. Az ízületek gennyes gyulladásban is megbetegedhetnek. Történhet ez az ízületi tok sérülésével járó nyílt törések kapcsán is, máskor a szervezetben található gennyes gócból jutnak el a baktériumok az ízületekbe. A gennyes gyulladás rövid idő alatt is súlyosan károsítja az ízületi felszíneket, majd csontvelő-gyulladással folytatódhat. Az olyan csonttörés, amely eléri az ízületi porcot, az ízületi felszínen „lépcsőt” képez. Ez fájdalmassá teszi a mozgást, ráadásul idővel ízületi porckopás is kialakul.
Az ízületi porckopás (artrózis) az ízületi felszínek degeneratív (szövetpusztulásos) folyamata. A gerincben a csontkinövések (oszteofiták) összenyomhatják a gerincvelőből kilépő fő idegtörzseket. Máskor az elmeszesedett csontkinövések leszakadnak, és szabadon mozognak az ízületi térben. Az egyes csigolyák között elhelyezkedő porckorongok meglepően erősek, különösen az összenyomásnak állnak ellen, míg a csavaró mozgás hatására igen sérülékenyek. A sérülés azt jelenti, hogy a porckorong külső rostos gyűrűjében repedések jönnek létre, a gyűrű meggyengül, és kevésbé tud ellenállni a belső kocsonyás mag nyomásának, mely a rostos gyűrű repedéseibe benyomul és előboltosítja azt. Ez a tulajdonképpeni gerincsérv.

A porckorong-kopás következménye minden esetben a porckorong lelapulása, melynek következtében a csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz. Ezáltal a csigolyákat összetartó szalagok lazábbá, a csigolya közti kisízületek instabillá válnak, ízületi felszíneik elcsúsznak egymás felett, sérülésre, rándulásra válnak hajlamossá.
Az isiász az úgynevezett ülőideg mentén terjedő fájdalommal jellemezhető kórkép. Ez a szervezet leghosszabb és legvastagabb idege, a keresztcsonti tájékon való kilépésnél mintegy ujjnyi vastagságú. Deréktájról a csípőn keresztül halad lefelé, majd a lábakban a térd magasságában ágazik el. A csigolyaízületek közötti porckopás a gerinc bármely szakaszán megjelenhet. Legsúlyosabb tüneteket mégis a nyaki és az ágyéki szakaszon okoz.
Az akut gerincfájdalmak gyógyításának alapja az aktív életmód, ugyanakkor kerülni kell a panaszokat fokozó, illetve kiváltó mozdulatokat. Az izomlazító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító komplex kezelés tornával és fizikoterápiával egészíthető ki. A kezelés másik alappillére a hát- és hasizom nyújtó és erősítő torna.

Gerincfájdalmak, hátfájdalmak vagy egyéb problémák esetében kérjük, keresse fel ortopéd szakrendelésünket!