Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Gerincferdülés (scoliosos)

gerincferdülés ortopédia vizsgálat

A gerincferdülés (scoliosos) valójában a gerinc oldalirányú görbülete. Az emberi gerincnek csak nyílirányban vannak élettani görbületei, melyek az élet folyamán változnak és végleges formájukat a növekedés befejezésekor nyerik el. Így a nyaki és az ágyéki gerincszakasz előre, a mellkasi és a keresztcsonti szakasz hátrafelé hajlik. A felnőtt ember gerince kétszeres S alakban görbült, és ezek a görbületek helyes tartásnál egymást kiegyenlítik. A gerinc oldalirányú görbülete gyakori betegség. Serdülőkorban a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése elmarad a test gyors növekedése mögött, így a fizikai megterhelésnek az izomzat nem tud megfelelni. Ezek a fiatalok igen gyakran feltűnően kerekhátúak, vállaik előreesnek, csapottak, mellkasuk lapos, hasuk előredomborodik, fáradékonyak, és nehezen tanulnak. Ilyen esetekben rendszeres tornával, sporttal elérhető az izomzat megerősödése, és a tartás normalizálódása. A hanyag tartást el kell azonban különítenünk a gyermekkori gerincbetegségektől, amelyek szakorvosi ellenőrzést és kezelést igényelnek.
Szűrővizsgálatok során a gyerekek 10-15%-ában mutatható ki a gerincen kisebb-nagyobb elváltozás. Gondot a ritkábban előforduló, strukturális szerkezetű gerincferdülés okoz, amely nem csupán a gerinc oldalirányú elgörbülését jelenti, hanem az elcsavarodását is. Legtöbbször a háti gerinc deformálódik, de megváltozik az egész mellkas alakja is. A görbület oldalán a bordák előemelkednek, kialakul a bordapúp.

Amennyiben a betegséget időben nem kezdjük el kezelni, akkor a kezdetben enyhe fokú, átmeneti, hibás testtartás súlyos gerincferdüléssé fajulhat. Lényeges, hogy a betegséget ne hanyagoljuk el. A korai szakaszban lévő gerincferdülés helyes testmozgással, tornával eredményesen kezelhető. A nagyfokú gerincferdülés csak radikálisabb beavatkozással gyógyítható, mozgászavarokhoz, keringési és légzési nehézségekhez vezethet.

A gerincferdülés leggyakoribb tünetei a beteg vállainak magassága eltérő, a fiziológiás görbületek elsimulnak, a csípőlapátok eltérő helyzetben vannak, a fej-nyak vonal aszimmetrikus, valamint test-kar aszimmetria alakul ki, melyet álló helyzetben a felső végtag és a törzs közti rés különbözősége jól mutat
Funkcionális gerincferdülésnek nevezzük az oldalirányú gerincgörbületeknek azt a fajtáját, ahol az oldalirányú elhajlást nem követi torzió, tehát nem alakul ki bordapúp. Előrehajlított vagy fekvő helyzetben a görbület eltűnik. Kialakulhat minden kideríthető ok nélkül. Az elsődleges, funkcionális gerincferdülés kezelésének a célja a hátizomzat megerősítése. Ennek megfelelően rendszeres tornát javasolunk. Ez a típusú funkcionális gerincferdülés soha nem rosszabbodik és nem alakul át strukturális gerincferdüléssé. A másodlagos funkcionális gerincferdülés az egyik alsó végtag valódi, vagy látszólagos rövidülése következtében jön létre. A rövidebb oldali medence-fél lejjebb kerül, és a ferde medence állás következtében, kompenzálásul kialakul a rövidült oldal felé, konvex ágyéki gerincferdülés. Torzulás és bordapúp itt sem jelenik meg. A végtaghossz különbséget azok korrekciójával javíthatjuk.

Gerincferdülés, vagy egyéb gerincproblémák esetén kérjük, keresse fel gyermek-ortopédiai szakrendelésünket!

A gyermek-ortopédiai vizsgálatot végzi:

Dr. Pálinkó Kristóf ortopédsebész