Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Gyermek EKG vizsgálat

gyermek EKG vizsgálatAz EKG vizsgálatot a szív- és érrendszeri betegségek vizsgálatára alkalmazzuk, valamint általános állapotfelmérésként és szűrővizsgálatokhoz kapcsolódó egészségfelmérő módszerként is kiváló. Az EKG vizsgálatot a gyermek-kardiológiában is használjuk.
Az EKG vizsgálattal a szív elektromos aktivitásán keresztül a szív állapotáról kapunk választ. Vizsgálható vele a percenkénti szívverések száma, azok szabályossága, a szív ingerképzése, ingervezetése, ingervezetési zavarok, ritmuszavarok, a szívizomzat oxigénhiánya, és károsodása. Számos egyéb kórállapot mellett az EKG vizsgálat információt ad a szívet alkotó kamrák falának nagyságáról, az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló hatásairól, vagy azok nemkívánatos mellékhatásairól is.
A nyugalmi EKG vizsgálat közben a gyermekpáciens hanyatt fekszik, csuklóira és bokáira egy-egy papír- vagy gumiszalaggal ellátott fémelektródát rögzítünk. A vizsgálattól függően 6 elektródát helyezünk a mellkasra is. Fontos a gyermek nyugalmi állapota – amit akár pár perc pihenéssel elérhetünk-, mert a vizsgálat előtti fizikai aktivitás (pl. szaladgálás) módosíthatja az EKG görbét. Az elektródával érintkező bőrfelületet vízzel benedvesítjük, vagy géllel bekenjük. Az elektródákat az EKG készülékhez csatlakoztatjuk. Az EKG gép az elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket, amiket a készülék átalakít és papírszalagra rajzolt görbék formájában jelenít meg. Az elektromos jeleket 6 vagy 12 különböző elvezetésben ábrázoljuk, vagyis az EKG szalagon ennyi görbe látható. Az EKG vizsgálat közben a páciens nem mozoghat, és nem beszélhet, mert a mérés pontosságát károsan befolyásolhatja a légző izmok mozgása és a különböző zajok.

A gyermek-kardiológiai vizsgálatot végzi:

Dr. Czelecz Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-kardiológus