Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Gyermek szívultrahang vizsgálat

gyermek szívultrahang vizsgálatA szívultrahang – más néven echocardiographia, ekokardiográfia – a gyermek-kardiológia szakterületen belül alkalmazott ultrahangos eljárás. A szívultrahang vizsgálat a többi ultrahang vizsgálathoz hasonlóan sugármentes, biztonságos és megbízható eljárás, ami kortól függetlenül bármikor megismételhető gyermekeknél is, és viszonylag gyors diagnózist ad. Ultrahang vizsgálatok segítségével a műtéti beavatkozások kockázata csökkenthető, bizonyos elváltozások időben felismerhetők.
A szívultrahang során információt kapunk a gyermek szívéről, illetve a szívbillentyűinek működéséről, szerkezeti felépítéséről, méretéről, veleszületett, vagy szerzett rendellenességeiről, teljesítőképességéről, esetleges fali megvastagodásokról. Ábrázolható a szívburokban felszaporodott folyadék, az infarktus utáni falmozgási zavarok, hegesedések. Színnel megjeleníthető a vér normális vagy kóros áramlása a szívüregek között, az áramlás iránya és sebessége, az esetleges vérrög a szív valamely üregében.
A szívultrahang vizsgálat segítségével felismerhetőek a veleszületett szívbetegségek, szívizom-betegségek, szívritmuszavarok, gyulladások, folyadékgyülemek, valamint a magas vérnyomás és koszorúér betegség okozta szívelváltozások. Szívultrahang vizsgálattal a fennálló betegségek gyermekeknél is jól kontrollálhatók, az esetleges visszafejlődések, vagy progressziók nyomon követhetőek, anélkül, hogy a vizsgálat megterhelő lenne a gyermekpáciens szervezete számára.

A gyermek ultrahang vizsgálatot végzi:

Dr. Czelecz Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-kardiológus