Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Csecsemők csípőszűrése ultrahang vizsgálattal

babák ortopédia szűrése ultrahang vizsgálattalA csecsemők hagyományos ortopédiai szűrővizsgálatát minden esetben ultrahang vizsgálattal egészítjük ki annak érdekében, hogy teljes és megbízható képet kapjunk a csecsemők csípőjének állapotáról. A csecsemőknél alkalmazott ultrahang vizsgálat a többi ultrahang vizsgálathoz hasonlóan sugármentes, biztonságos és megbízható eljárás, ami bármikor megismételhető, és viszonylag gyors diagnózist ad. Az ultrahang segítségével „belelátunk” az ízületbe, olyan elváltozásokat észlelhetünk, amit fizikális vizsgálattal nem.  A csecsemő csípőízületének ultrahangos vizsgálata során felderíthetjük, ha a csecsemő csípő fejlődése elmarad az optimálistól, esetleg csípőficam alakult ki. Ezek kialakulásában közrejátszhat például az, hogy a babák egy része az anyaméhben, az utolsó időszakban nehezen fér el, ezért nem tud annyit mozogni, amennyit szeretne. Fokozottan veszélyeztetettek azok a csecsemők, akik farfekvésűek voltak, császármetszéssel születtek, vagy családjukban előfordult már csípőbetegség.
A fejlődésben való elmaradásra utaló jel lehet, ha a baba combjain a redők száma egymástól eltérő, a csípők egyik vagy mindkét oldalon viszonylag nehezen mozgathatók, azaz kötöttek.  Előfordulnak „néma” esetek is, amikor a csípő fejletlenségét, vagy ficamát szabad szemmel nem lehet megállapítani.  Emiatt javasoljuk valamennyi baba szüleinek, hogy 6 hetes kor betöltése előtt mindenképpen vigyék el gyermeküket ultrahangos szűrővizsgálatra!
Ha a 6 hetes korban vagy kicsit korábban elvégzett szűrővizsgálaton az ortopédus orvos nem talál kóros eltérést, a gyermek megfelelő mozgásfejlődése érdekében nincs más teendő, mint hagyni őt forogni, ülni, mászni. Semmit sem szabad erőltetni, nem kell ültetni vagy járatni a gyermeket, ő érzi, amikor olyan fejlett az izomrendszere, hogy ezeket a tevékenységeket biztonsággal végezheti.
Ha időben kezdjük el a fejletlen csípőjű babák kezelését, gyors és maradéktalan a gyógyulás, később, 3-4 hónapos kor után már nehezebb és keservesebb a kezelés. Az ortopédiai kivizsgálás és az ultrahang vizsgálat együtt egyértelműen megmutatja, hogy van-e gond a baba csípőjével. A babákat veszélyeztető fejletlenség vagy ficam később már nem alakulhat ki.

A gyermek-ortopédiai vizsgálatot végzi:

Dr. Pálinkó Kristóf ortopédsebész
Dr. Gábori Eszter radiológus