Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Gyermek-tüdőgyógyászat

gyermek tüdőgyógyászat

A gyermek-tüdőgyógyászat, más néven gyermek-pulmonológia a tüdőbetegségekkel, a felső- és alsó légutakat érintő fertőző betegségekkel, valamint az allergiás és immunológiai megbetegedésekkel foglalkozó szakterület.

Számos tünet utalhat a gyermek tüdőgyógyászati betegségére, mint például újszülött korban a hangos légzés, csecsemőkorban a visszatérő, fulladással járó hörghurut, allergiás bőrpanaszok (ekcémás bőr, kiütések, érzékeny bőr), kisdedkorban krónikus köhögés, valamint a „kruppos” köhögés, kisiskolás korban allergiás orr- és szempanaszok. A gyermek-tüdőgyógyászat foglalkozik asztma gyanús gyermekek kivizsgálásával és kezelésével, valamint a TBC kontaktok kivizsgálásával.

Az allergia a szervezet fokozott válaszkészsége a számára idegen anyagokra – úgynevezett allergénekre -, amelyekkel a légutakon, a tápcsatornán, illetve a bőrön keresztül kerülünk érintkezésbe. Ezt a fokozott reakciót allergiának nevezzük. Az allergia veleszületett, génekben öröklődő hajlam talaján alakul ki, amely bármely életkorban jelentkezhet.

Az asztma a leggyakoribb krónikus gyermekkori betegség. Az asztma az alsó légutak betegsége, krónikus gyulladása miatt a hörgőrendszer fokozottan érzékennyé válik. Különböző, a szervezetet érő környezeti hatások befolyásolják a tünetek kialakulását és súlyosságát.

Gyermek-tüdőgyógyászati szakrendelésen, az akut panaszok, tünetek megbeszélése után, kikérdezzük a szülőt a gyermek összes betegségéről, családban előforduló krónikus betegségekről, valamint életkörülményeikről. Ezután következik a fizikális vizsgálat, 6 éves kor felett légzésfunkciós vizsgálat, és ha szükséges a bőrpróba (allergia vizsgálat).

A panaszok és a vizsgálati eredmények alapján megállapított betegség természetét a szülőkkel, nagyobb gyermekekkel átbeszéljük, és egyénre szabott kezelést állítunk be. Az említett krónikus betegségek – allergia, asztma – állandó gyógyszeres kezelést és folyamatos gondozást igényelnek.

Az asztmás betegeket 1-3 havonként, az allergiás betegeket fél- egy évente hívjuk kontrollvizsgálatra, melynek célja, hogy betegségüket a gyermekek és szüleik is alaposan megismerjék, a felmerülő problémákat jól tudják kezelni.

A gyermek-tüdőgyógyászat kapcsolódó vizsgálata:

Terheléses spirometria 

A gyermek-tüdőgyógyászati vizsgálatot végzi:

Dr. Halász Ilona gyermek-tüdőgyógyász, csecsemő-gyermekgyógyász 

Kapcsolódó cikkek

allergia tüdőgyógyászat
Gyermek-tüdőgyógyászat

Az allergia

Az allergia a szervezet fokozott válaszkészsége a számára idegen anyagokra

Tovább »