Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Gyermek ultrahang diagnosztika

gyermek ultrahang vizsgálatAz ultrahang vizsgálat sugármentes, biztonságos és megbízható eljárás, ami kortól függetlenül, akár gyermekeknél is bármikor megismételhető, a teljes emberi testet vizsgálni tudja, és viszonylag gyors diagnózist ad. Ultrahang vizsgálatok segítségével a műtéti beavatkozások kockázata csökkenthető, bizonyos elváltozások időben felismerhetők.
Az ultrahang vizsgálat során az emberi szervezet bizonyos részeit két- vagy háromdimenziós képi ábrázolással megjelenítjük, mellyel számtalan betegség meglétét erősíthetjük vagy cáfolhatjuk meg, így az ultrahang-diagnosztikát szinte minden klinikai szakmában alkalmazzuk. Legnagyobb számban belgyógyászati, gyermekgyógyászati diagnosztikában használjuk, de számtalan szív-érrendszeri, ízületi, szemészeti, urológiai betegségre is ultrahang vizsgálat segítségével derül fény anélkül, hogy a vizsgálat megterhelő lenne a gyermekpáciens szervezete számára.
Ultrahang vizsgálattal gyakorlatilag csontokon, a gyomor és bélrendszeren kívül bármit tudunk vizsgálni: ereket, izmokat, ízületeket, hasi- és kismedencei szerveket, pajzsmirigyet, nyálmirigyeket, emlőt, herét, és tapintható csomókat. Az ultrahang vizsgálat során megállapítjuk, hogy ezekben a szervekben van-e méretbeli eltérés, kövesség, esetleg gyulladásos-, daganatos elváltozás.
Az ultrahang vizsgálat során a vizsgálófejből kibocsátott magas frekvenciájú ultrahang-hullámokat a különböző szövetek eltérő mértékben nyelik el, illetve verik vissza. Az ultrahang készülék a visszaverődő hanghullámokból elektromos jelet, majd a monitoron megjelenő képet állít elő. Az ultrahanghullámok az emberi fül számára hallható hangok feletti tartományba tartoznak. Az ultrahang vizsgálat előnye, hogy az emberi szervezet anatómiai és funkcionális állapotának vizsgálatát minden életkorban (a fogantatástól számítva) lehetővé teszi. Akár mozgás közben is megfelelő képet készít, folyadékok áramlására, sebességének mérésére is kiválóan alkalmazható.

Gyermek ultrahang vizsgálatok:

Csecsemő szűrővizsgálatok
Gyermek here ultrahang vizsgálat
Gyermek ízületi ultrahang vizsgálat
Gyermek szívultrahang vizsgálat
Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat gyermekeknél
Koponya ultrahang vizsgálat
Lágyrészek ultrahang vizsgálata gyermekeknél
Csecsemő csípőszűrése ultrahang vizsgálattal

A gyermek ultrahang vizsgálatot végzi:

Dr. Czelecz Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-kardiológus
Dr. Gábori Eszter radiológus