Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Csecsemő szűrővizsgálatok

csecsemő szűrővizsgálatA csecsemőkori ultrahangvizsgálatok a baba számára nem járnak terheléssel, fájdalommal és kellemetlenséggel. Az ultrahang vizsgálathoz nélkülözhetetlen zselét langyosítva használjuk. Születésük után a babák számos rutinvizsgálaton átesnek, ám ezek mellett a baba egészséges fejlődése felőli teljes bizonyossághoz javasoljuk az ultrahangos szűrővizsgálatokat.
A gyermekkor minden szakaszában fontos lehet a hasi szervek ultrahanggal való áttekintése, azok elhelyezkedése, alakja, szöveti szerkezetének megállapítása. Így már korán felismerhetjük a fejlődési rendellenességeket, variációkat, melyek később nagyobb bajt okozhatnának. Csecsemőknél végzett hasi ultrahang vizsgálat során ellenőrizzük, hogy a hasi szervek megfelelően kifejlődtek-e, valamint nyomonkövetjük a magzati korban felismert elváltozásokat, mint például a vesemedence-tágulatot.
Az agy ultrahang vizsgálatára – a koponya ultrahang vizsgálat során – a még nem záródott kutacsok biztosítanak lehetőséget, hiszen ezeken keresztül lehet „belátni”.  Ez a vizsgálat kifejezetten indikált a koraszülött, illetve kis súlyú babák, komplikált, szövődményes terhesség és szülés, magzati korban vagy születés után észlelt fejlődési rendellenesség esetén, valamint légzészavar, görcsök, izomtónus zavar, fertőzések miatt, vagy baleset, trauma után.
A csípők ultrahang vizsgálata a szűrés mellett elengedhetetlen a veleszületett csípőficam gyanúja esetében, vagy ha a klinikai vizsgálat eredménye erre utal, valamint igazolt csípőficam során a folyamat nyomon követéséhez. (Olvasson erről bővebben a csecsemők csípőszűrése ultrahang vizsgálattal oldalunkon!)
Az ultrahang vizsgálatok számos előnnyel rendelkeznek a többi vizsgálómódszerrel szemben: a babát nem éri sugárterhelés, biztonságos és megbízható eljárás, kortól függetlenül bármikor elvégezhető és megismételhető, viszonylag gyors diagnózist ad, dinamikus, a porcos struktúrák is jól ábrázolhatóak, nincs szükség kontrasztanyag adására, és altatásra sem.
A Valeomed Egészségközpontban komplett szűrőcsomagot ajánlunk, mely a hasi-, a koponya-, és a szívultrahang vizsgálatokat tartalmazza. Az újszülött csípőszűrés külön szolgáltatásként érhető el Egészségközpontunkban.

A gyermek ultrahang vizsgálatot végzi:

Dr. Czelecz Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-kardiológus főorvos

A gyermek csipőszűrés vizsgálatot végzi:

Dr. Pálinkó Kristóf ortopédsebész