Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat gyermekeknél

gyermek hasi ultrahang vizsgálatA hasi ultrahang vizsgálat a többi ultrahang vizsgálathoz hasonlóan sugármentes, biztonságos és megbízható eljárás, ami kortól függetlenül, akár csecsemőknél is bármikor megismételhető, és viszonylag gyors diagnózist ad, nem jár a gyermekek számára sem különösebb megterheléssel. Ultrahang vizsgálatok segítségével a műtéti beavatkozások kockázata csökkenthető, bizonyos elváltozások időben felismerhetők.
Legnagyobb számban hasi ultrahang vizsgálatot végzünk, mely során a máj, az epehólyag, az epevezetékek, a hasnyálmirigy, a vesék és mellékvesék, a lép, a hasi nyirokcsomók, a hasi aorta, a húgyhólyag, valamint a kismedencében elhelyezkedő női- és férfi nemi szervek (prosztata, méh, petefészkek) áttekintését végezzük. A gyomor és bélrendszer levegőtartalmuk miatt csak korlátozott mértékben, bizonyos esetekben vizsgálhatók.

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat a diagnosztikai eljárások közül az első választandó vizsgálati módszer akár hirtelen fellépő, akár hosszabb ideje fennálló hasi, húgyúti panaszok esetén. Az első szűrővizsgálatot még a születés után a kórházban el szokták végezni, de ha nem történik meg, javasolt a 6. hét körül megtenni.
A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat éhgyomorra történik, 4 órán át nem ehet a gyermek előtte, de bizonyos esetekben könnyebb étkezés megengedhető (pl. háztartási keksz). Étkezés után az epehólyag összehúzódik, így nem vizsgálható, a belekben pedig gázok képződnek, amiről az ultrahanghullámok visszaverődnek, és a gázzal telt belek mögötti területek láthatatlanná válnak.
Ahhoz, hogy a kismedencei szervek a vizsgálat során jobban láthatóak legyenek, telt húgyhólyag szükséges, így a vizsgálat előtt bő mennyiségű szénsavmentes víz fogyasztás szükséges. Cukorbeteg gyermekpáciensek esetében kérjék ki a szülők szakorvosaink tanácsát, valamint az időpontkérésnél jelezzék a betegséget, hogy a legmegfelelőbb időpontot és étkezési tanácsokat tudjuk biztosítani számukra.

A gyermek ultrahang vizsgálatot végzi:

Dr. Czelecz Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-kardiológus