Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Gyermekkori szívbetegségek

Dr. Czelecz Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyászunkat kérdeztük a gyermekkorban előforduló szívbetegségekről:

gyermekkori szívbetegségekMit kell tudni a gyermekkorban előforduló szívbetegségekről?

A gyermekkori szívbetegségeket veleszületett és szerzett eltérések okozhatják. A gyakorlatban előforduló legnagyobb csoport a veleszületett szívfejlődési rendellenességek. Ezek közé számos, igen eltérő súlyosságú és prognózisú betegség tartozik. Ezek nagy részben – főképpen a súlyosabb rendellenességek – az élet első néhány napjában, hetében kiderülnek, mivel az általuk okozott tünetek látványosak, de némelyik, jellemzően a kevésbé súlyos kórképek közül sokáig tünetszegény maradhat. Ezen eltérések egy része a fejlődés során magától megoldódhat. Nem ritkán azonban előfordulnak olyan betegségek, melyek az életet rövid, vagy hosszútávon veszélyeztetik, és gyógyszeres kezelést, esetleg műtéti beavatkozást tesznek szükségessé.

A veleszületett anatómiai rendellenességeken kívül milyen szívbetegségek jelentkezhetnek még a gyermekeknél?

Előfordulnak még az újszülöttkortól jelentkező szívritmuszavarok, szívizombetegségek is, amelyek az okozott tünetek és várható kilátások alapján szintén lehetnek súlyos, vagy kevésbé súlyos kórképek.

éhány szerzett szívbetegség is kialakulhat gyermekkorban. Ide sorolhatjuk például a szívizom-, szívbelhártya-, szívburokgyulladást, szívizom elfajulások bizonyos formáit, az egész szervezetet érintő rendszerbetegségek szívet érintő komplikációit.

A serdülőkorra jellemző szív- és érrendszeri megbetegedések is egyre gyakoribbak.

Milyen tünetek utalhatnak a gyermek, a csecsemő szívbetegségére?

Számos tünet utalhat erre: étvágytalanság, etetési nehézség, fáradékonyság, a csecsemő súlyának stagnálása, csökkenése, hosszfejlődési ütemének csökkenése/megállása, szívzörej, a szapora lélegzetvétel, pulzuseltérés: túl szapora, vagy ellenkezőleg, túl lassú pulzus, nagy különbség a felső-, és alsó végtagon mért vérnyomásértékek között, eltérő pulzus intenzitás, ödéma.

A gyermek kékes-szürke színe (cyanosis) – ha jelen van, elsősorban az ajkakon és a körömágyakon látható – súlyos problémára utal. A gyermekkori magas vérnyomás tünete elsősorban a gyakori fejfájás, látászavar.

Gyógyíthatók-e a gyermekkori szívbetegségek?

Szinte nincs is olyan szívhiba, amely valamilyen módon – műtéttel vagy gyógyszerekkel – nem lenne gyógyítható, de itt is igaz, ami bármilyen más kórképnél: minél hamarabb felismerjük a bajt, annál nagyobb a tökéletes gyógyulás esélye. A gyermekkorban előforduló szív-, és érrendszeri betegségek, a gyermek-, és serdülőkori elhízás, hipertónia, kapcsolatban állnak a felnőttkori megbetegedésekkel, ezért is nagyon fontos a tünetek felismerése és a korai diagnózis. Az időben elkezdett gyógyszeres kezelés, elvégzett beavatkozás a kis beteg életét javíthatja, adott esetben akár meg is mentheti.

Szív- és kardiológiai panaszok, és egyéb gyermek-kardiológiai problémák esetében kérjük, keresse fel Dr. Czelecz Zsuzsanna gyermek-kardiológus szakorvosunkat!