Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Gyulladásos gócok

szűrés kivizsgálás

A szervezetünkbe bejutó baktériumokat, vírusokat, gombákat a jól működő immunrendszer felismeri és sejtjeivel, valamint ellenanyagjaival a vérkeringés útján elpusztítja. Előfordulhat, hogy nem sikerül teljesen felszámolni a fertőzést, így gyulladásos gócok alakulnak ki, amelyekből időszakonként a kórokozók vagy anyagcseretermékeik, bomló szerves anyagok áramlanak ki más szervekbe, és számos kellemetlen tünetet, másodlagos betegséget okoznak.
A szervezetben bárhol előfordulhatnak gócok. A leggyakoribb a foggyökér, az arc-, homlok-, orrüregek, torok- és orrmandula, középfül, légutak, vesemedence, epehólyag, epeutak, méhnyak, petevezető, petefészek, prosztata, és ondóhólyag.
A gócok általános tünete a vérszegénység, gyulladásos jelek a vérképben, fájdalom (a gócnak vagy a másodlagosan érintett szerveknek megfelelően), váladékozás, hőemelkedés vagy láz, levertség, alvászavar, fáradékonyság, kimerültség, idegesség, helyi és általános immungyengeség, valamint fogékonyság más betegségekre.
Góc által másodlagos megbetegedések alakulhatnak ki, ilyen például a hörghurut, az asztma, a krónikus vastagbélgyulladás, sokízületi gyulladás, szívizom-gyulladás, vesegyulladás, allergia, bőrjelenségek, ekcéma, hajhullás, valamint a női-férfi meddőség.
A góckutatás során fogászati, fül-orr-gégészeti, belgyógyászati, reumatológiai, tüdőgyógyászati, nőgyógyászati vizsgálat elvégzését javasoljuk, valamint mellkas röntgen, EKG, hasi ultrahang vizsgálatot, és egyéb képalkotó vizsgálatokat (röntgen, termográfia, CT, MR).
A góc eltávolítása, meggyógyítása következtében várható a másodlagos tünetek javulása vagy teljes megszűnése. Azonnali eredmény többnyire nem lehetséges, a gyógyulás vagy javulás tempója és mértéke függ a góc fennállásának idejétől, a másodlagos szervkárosodások mértékétől, illetve az élettani periódusoktól. (Például a hajhullás megszűnése és az ondó javulása a hajhagymák, valamint a herecsatornák bioritmusa ismeretében csak fél év múlva észlelhető érdemben.) Nehezíti a helyzetet, ha a szervezetben nemcsak egy, hanem két, akár több szervben is van gyulladásos góc.
A nőgyógyászati gócok sikeres gyógyítása általában gyógyszeres (antibiotikumos és gyulladáscsökkentő), és műtétes eljárások kombinálását igényli.

Nőgyógyászati panaszaival és kérdéseivel kérjük, keresse fel nőgyógyászati szakrendelésünket!