Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Időskori prosztatabántalmak

Uraim, törődjenek az egészségükkel! Hölgyeim, törődjenek az Önökre bízott férfiakkal!

A prosztata férfiaknál a húgyhólyag alatt elhelyezkedő gesztenyényi, mirigyes szerv, amelyen áthalad a húgycső. Elsődleges feladata, hogy az általa termelt ondó segítse a hímivarsejtek mozgását.

Fiatal felnőtt férfiaknál elsősorban gyulladásos megbetegedése fordul elő, csípős vizeletet, alhasi, gáti fájdalmakat, lázat okozva. Ötven éves kor fölött fokozatosan megnagyobbodik, a húgycsövet összeszorítva nehéz vizeléses panaszokat okozhat, ritkábban daganatos elváltozás is kialakulhat benne.

prosztata

Prosztata-megnagyobbodás

A prosztata megnagyobbodása általában a 45 év feletti férfiakban gyakori jelenség, melynek oka nem teljesen tisztázott, de kialakulásában az életkorral járó hormonális változások bizonyosan szerepet játszanak. Előfordulása 45 éves kor felett rohamosan nő, 80 éveseknél már a 80%-ot is elérheti. Idejében történő szűréssel a folyamat jól kontrollálható, a rosszindulatúság idejében felismerhető és sikeresen kezelhető.

A prosztatarák az ötven fölötti férfiak második leggyakoribb daganatos megbetegedése.

Előfordulásának valószínűsége az életkor emelkedésével növekszik, negyven éves kor alatt gyakorlatilag nem fordul elő. Ha a család férfi felmenői közül egyet is érintett a betegség, fokozottabban kell odafigyelni.

idos_par_prosztata

45. születésnapja múltán minden férfinek ajánlatos évente egyszer felkeresni urológus szakorvost, elsősorban a prosztata szűrővizsgálatának elvégeztetése céljából.

Emellett tanácsokat kaphatunk diszkrét vizelési panaszok, szexuális teljesítőképesség hanyatlása, férfi hormon csökkenés okozta közérzetzavarok esetére.Ami a prosztata szűrővizsgálatát illeti, elsősorban a vérvétellel kimutatható PSA szint esetleges emelkedésére gondolunk. A PSA egy fehérje, amelyet a prosztata termel, rákos elváltozás esetén fokozott mennyiségben. Ha a PSA szint a szakorvos értékelése alapján rákgyanúra okot adódóan emelkedett, a prosztata szövettani vizsgálatát kell elvégezni. Mivel a prosztataráknak jellegzetes tünetei nincsenek, kiemelten nagy a szűrővizsgálat jelentősége.

Az idejében megkezdett kezeléssel a prosztata daganatos megbetegedése is gyógyítható, vagy tünetei lényegesen csökkenthetők!

Amenniyben prosztatabántalmai vannak, vagy egyéb urológiai problémája, kérjük keresse fel urológiai szakrendelésünket!