Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

ABPM 24 órás vérnyomás-monitorozás

ABPM vizsgálatA 24 órás vérnyomásmérést (ABPM) széles körben alkalmazzuk a magasvérnyomás (hypertonia) diagnosztizálásában és kezelésének megítélésében.
24 órás vérnyomás-monitorozás alkalmazásával pontos eredményt kapunk a vérnyomás értékéről és annak változásairól. A vérnyomásmérés eredményét megannyi tényező befolyásolja, mint például a beteg testhelyzete, érzelmi állapota, fizikai aktivitása, sőt még a rendelői jelenlét is, így az ABPM 24 órás vérnyomás-monitorozással elkerülhető a tévedési lehetőség.
A 24 órás vérnyomásmérés során 15-30 percenként történik a vérnyomásmérés 24 órán keresztül, éjjel-nappal. A páciens karjára helyezünk egy mandzsettát – amit egy beépített levegőpumpa fúj fel-, majd összekötjük egy övtáska-nagyságú készülékkel, amit a betegnek magán kell viselnie.
Az oszcillometriás készülék kisméretű mikroprocesszorral vezérelt készülék, amely automatikusan méri a vérnyomást 24 órán keresztül, az összmérések száma változtatható, rendszerint 50-100 mérés között. A doboz tárolja a mért adatokat, amit a vizsgálat után számítógépre töltve kiértékelünk. A módszerrel meghatározható egy adott időszak nappali és éjszakai vérnyomás átlaga, és ezekből származtatott értékek (diurnalis indexérték, hypertoniás időindex, hyperbarias impact, pulzusnyomás érték). Ha a páciens naplót vezet a vizsgált 24 óráról, a szakorvos a vérnyomásértékek eltéréseit egy adott fizikai vagy pszichés megterheléshez tudja kapcsolni. Az eredmények alapján fontos következtetéseket vonhatunk le a magasvérnyomás-betegség jellegéről, fizikai-lelki stressz összefüggéseiről, a gyógyszeres kezelés hatásosságáról.

Az ABPM 24 órás vérnyomás-monitorozás vizsgálatot végzi:

Dr. Ámon György belgyógyász, kardiológus
Dr. Petrássy Márta kardiológus