Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Kismamák táplálkozása – 2. rész

Energia- és tápanyagszükséglet a várandósság alatt

kismama táplálkozása

Nagyon fontos, hogy a napi energiamennyiséget változatosan, mindenféle élelmiszercsoportot tartalmazó élelmiszerekből, ételekből állítsuk össze, így nemcsak a szükséges energiamennyiség, hanem a megfelelő arányú fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége is biztosított.

A szélsőséges táplálkozási formákat érdemes kerülni a terhesség alatt, mivel a baba egészséges fejlődéséhez minden tápanyagra szükség van. Az ásványi anyag- és vitaminszükséglet szintén növekszik a várandósság előtti állapothoz képest.

Ásványi anyag szükséglet növekedése a fogamzás előtti állapothoz képest

Kalcium 20-50%
Foszfor 20-50%
Magnézium 50%
Vas (4. hótól) 100%
Réz 30%
Jód 25%

Vitamin igény növekedés a fogamzás előtti szükséglethez képest

B1-vitamin 30%
B2-vitamin 25%
B6-vitamin 25%
B12-vitamin 30%
C-vitamin 30%
Folsav 100%

A magasabb folsavbevitelnek főként az első 3 hónapban van nagy jelentősége a fejlődési rendellenességek megelőzése céljából, de érdemes már a tervezett terhesség előtt legalább egy hónappal elkezdeni.

Kismamák és a kívánósság, nassolás

A várandós kismamák többségénél előfordul az úgynevezett kívánósság, ami leggyakrabban abban nyilvánul meg, hogy az azelőtt nem kedvelt ételeket a kismama szívesen fogyasztja, vagy egy-egy élelmiszert, ételt szinte bármikor bármilyen mennyiségben képes elfogyasztani. A vágyott élelmiszerről nem szükséges lemondani, de a mértékletességre tudatosan ügyelni kell, hogy az egyoldalú táplálkozást elkerülhessük. Gyakori, hogy a kívánt élelmiszer valamilyen édesség, desszert, főleg sütemény, csokoládé. A magas energia- és zsírtartalmú vajkrémes torták (1 szelet kb. 300 kcal) helyett az alábbi desszertek is jó alternatívák lehetnek:

Desszertek és energiatartalmuk (1 adag)

Puding (2 dl tejből) – 180 kcal
Puding gyümölccsel (1,5 dl tejből+50 g őszibarack) – 155 kcal
Csokoládé 30 g – 160 kcal
Meggyes piskóta 1 szelet – 90 kcal
Almás palacsinta 1 szelet – 170 kcal
Vegyes gyümölcssaláta 200 g – 130 kcal
Barackos túrós rétes 1 szelet – 230 kcal