Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Lábdeformitások

orvosi_vizsgalatDongaláb

A láb leggyakoribb fejlődési rendellenessége a dongaláb, gyakoriság és súlyosság szempontjából is az első helyen áll. Fiúknál kétszer gyakoribb és az esetek felében a deformitás kétoldali. A dongaláb a láb külső és belső élének a test középvonala felé irányuló hajlását jelenti, mely a hordó dongájához hasonlít, innen kapta a betegség elnevezését. A dongaláb betegség a láb összes ízületét érinti. A felső és alsó ugróízületen kívül a lábat alkotó csontok és izmok is deformálódnak. Egyrészt genetikai, másrészt a méhen belüli kényszertartás következtében kialakult dongalábról beszélhetünk. Az első esetben az elváltozás rendszeres tornával, gipszkötésekkel nehezen befolyásolható, míg a kényszertartás következtében kialakult dongaláb konzervatív úton is biztosan gyógyítható.
A dongaláb kezelését a születés után azonnal megkezdjük. Az első vizsgálat után megállapítható, hogy konzervatív úton, vagy esetleg műtétileg kezelhető-e a dongaláb. Első lépésben a szülőknek szükséges megtanulniuk és alkalmazniuk a korrekciós tornagyakorlatokat, melyeket minél hamarabb el kell kezdeniük. Amint a csecsemő bőre azt lehetővé teszi, körkörös gipszkötéssel folytatjuk a kezelést. A torna folytán először az előláb befelé fordulását szüntetjük meg, majd a sarokcsont befelé dőlését korrigáljuk. Az Achilles-ín feszességének oldására csak ezután kerül sor. A korrekcióval elért eredményt gipszkötéssel rögzítjük. A csecsemők bőre érzékeny, ezért a nyomáspontokon a bőrre filcet helyezünk. A lábujjaktól a combközépig érő körkörös gipszkötés úgy kerül fel, hogy a térdízület 90 fokos hajlított helyzetben van. Fontos, hogy a szülők ellenőrizzék az ujjak vérkeringését, és amennyiben duzzanatot észlelnek, vagy elszíneződést, a gipszkötést haladéktalanul el kell távolítani. A gipszkötést hetente, de legkésőbb kéthetente cseréljük.

Felcsapott láb (Calcaneus lábállás)

A felcsapott láb elsősorban tartási probléma, sokszor magától is rendeződik. Súlyos esetekben differenciál diagnosztikai szempontból felmerül a petyhüdt idegrendszeri sérülés. Makacs fennállása esetén korán kialakulhat a lúdtalp. Az elváltozásra jellemző, hogy az egész láb a lábszárral hegyes szöget zár be, és a sarokcsont kifelé dőlő helyzetben van. Az elváltozás hátterében a méhen belüli téraránytalanság szerepel. Születés után tornáztatásra van szükség.
A felcsapott láb az esetek zömében konzervatív kezeléssel teljes mértékben gyógyítható. Amennyiben a tornakezelés nem hoz teljes javulást, szükségessé válhat a gipszkötés felhelyezése korrigált helyzetben, vagy a műanyag sín alkalmazása.

Befelé hajló láb (Pes adductus)

Általában nem tulajdonítanak a  befelé hajló láb deformitásnak kellő jelentőséget. Elhanyagolt esetben az ízületek és csontok is deformáltak maradhatnak, és ekkor csak két éves kor körül végzett műtét lehet a megoldás. Tény, hogy folyamatos kezelés mellett is észlelhető a járáskor egy rosszabbodási időszak, bár ez csak látszólagos. A járáskor alkalmazott, egyenesített talptengellyel készített ortopéd cipők, valamint ezek befelé döntéssel készült változatai finoman kormányozzák a lábat a jó irányba. Az előlábra korlátozódó, befelé térő helyzet tornával, korrekciós sínnel kezelve tökéletesen gyógyul.

Kacsaláb, hason fekvő lábtartás

A kacsaláb, hason fekvő lábtartás gyakran észlelhető eltérés koraszülött, tartósan inkubátorba tartott, vagy rendszeresen hason alvó csecsemőkön. Mindkét láb a lábszárhoz képest maximálisan kifelé fordított helyzetben van. A létrejöttét a láb állandó, passzív kifordulása hozza létre. A láb belső szélén az ízületi tokok, szalagok, és izmok zsugorodhatnak, az előláb a távolító kísérletnek ellenáll. Az esetek egy részében spontán gyógyulás észlelhető. Az elváltozás kezelésére tornát, gipszsínt, és körkörös gipszet alkalmazunk túlkorrigált helyzetben. Nem gyógyuló esetekben műtéti beavatkozás szükséges,  amely során a deformitást alkotó komponenseket korrigáljuk. A beavatkozást követően hosszabb ideig korrekciós gipszkötést alkalmazunk. A műtéti eredmény megtartása érdekében műanyag sín viselése lehet szükséges.

Lábdeformitás, vagy végtagi panaszok esetében kérjük, keresse fel ortopédiai szakrendelésünket!

A gyermek-ortopédiai vizsgálatot végzi:

Dr. Pálinkó Kristóf ortopédsebész