Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Mi a gyermek-kardiológus feladata?

Mi a gyermek-kardiológus feladata? – Dr. Czelecz Zsuzsanna bemutatkozása

Dr. Czelecz Zsuzsanna gyermekgyógyász főorvos diplomája megszerzése óta a tatabányai kórház gyermekosztályán dolgozik, valamint a Valeomed Egészségközpontban is rendel. Az 1980-as évek elejétől foglalkozik gyermek-kardiológiával.

Dr Czelecz Zsuzsanna gyermekgyógyász kardiológus szakorvosMi a gyermek-kardiológus feladata?

Elsősorban a veleszületett és szerzett szívbetegségek, ritmuszavarok, a gyerekek magas vérnyomásának szűrése, gondozása.

Mik a gyermekkori szívbetegségek tünetei?

Nagyon sokfélék lehetnek, például fáradékonyság, a fejlődésben, növekedésben való elmaradás, az iskolai teljesítmény romlása, de akár a gyakori légúti megbetegedések, hörghurut vagy tüdőgyulladás mögött is állhat szívbetegség. Ezért is nagyon fontos a csecsemők fejlődésének folyamatos ellenőrzése. Ha a csecsemő súlyfejlődése nem megfelelő, ki kell vizsgálni az okát. Későbbi életkorban a súly- és hossznövekedésben való elmaradás, a sovány, alacsonyabb termet például pitvari sövényhiányra utalhat.

Kiderül-e már a szülőszobában, ha egy csecsemő súlyos szívbetegséggel születik?

Az esetek egy részében igen. Ismertek olyan veleszületett szívbetegségek, melyek igen korán, már a megszületéskor súlyos tüneteket okozhatnak. Ha például az újszülött teste kék a megszületéskor, állapota rövid idő alatt nem rendeződik, ez légzés- és/ vagy keringészavarra utalhat. Szívbetegség gyanúja esetén azonnal elvégezzük a szükséges szívultrahang-vizsgálatot, és a talált eredmény alapján határozzuk meg a tennivalókat. Egyes szívhibák esetében csak a sürgősen, akár 24 órán belül elvégzett szívműtét segíthet az újszülöttön, ezért fontos a korai felismerés.

Hogyan történik a szív vizsgálata?

Hagyományos „hallgatózással”, tapintással, a fizikális vizsgálat során kikopogtatjuk a mellkason át a szív méretét, a perifériás erek pulzációját ellenőrizzük, de része a vizsgálatnak a vérnyomásmérés, az EKG, a vér oxigéntartalmának a bőrön keresztül való mérése és a szívultrahang-vizsgálat is. Ezek mindegyike teljesen fájdalommentes, de hosszadalmas, 25-30 percet is igénybe vehet, és ez a kis páciensek türelmét igencsak próbára teszi. A szülőknek érdemes őket felkészíteni, mert sokkal jobban tűrik a „megpróbáltatást”, ha tudják, mi vár rájuk.

Gyógyíthatók-e a gyermekkori szívbetegségek?

Szinte nincs is olyan szívhiba, amely valamilyen módon – műtéttel vagy gyógyszerekkel – nem lenne gyógyítható, de itt is igaz, ami bármilyen más kórképnél: minél hamarabb felismerjük a bajt, annál nagyobb a tökéletes gyógyulás esélye.

Szív- és kardiológiai panaszok, és egyéb gyermek-kardiológiai problémák esetében kérjük, keresse fel Dr. Czelecz Zsuzsanna gyermek-kardiológus szakorvosunkat!