Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Mikor és miért szükséges a gyermek-kardiológiai vizsgálat?

Akinek gyermeke van tudja, mi a legfontosabb az életben: ösztönösen védeni utódunkat.
Dr. Czelecz Zsuzsanna gyermek-kardiológus, gyermekgyógyász főorvost, a Valeomed  Egészségközpont orvosát a gyermekek szívbetegségeiről, azok megelőzéséről és kialakulásáról kérdeztük.

gyermek kardiológia

A gyermekkori szívbetegségeket veleszületett és szerzett eltérések okozhatják. A gyakorlatban előforduló legnagyobb csoport a veleszületett szívfejlődési rendellenességek.
Ezek előfordulási gyakorisága a születések körülbelül 0,8-1%-a, tehát megközelítőleg minden 100 gyermek közül 1-nek valamilyen szívfejlődési rendellenessége van. A veleszületett szívfejlődési rendellenességek közé számos, igen eltérő súlyosságú és prognózisú betegség tartozik. Ezek nagy része – főképpen a súlyosabb rendellenességek – az élet első néhány napjában, hetében kiderülnek, mivel az általuk okozott tünetek látványosak, de némelyik, jellemzően a kevésbé súlyos kórképek közül sokáig tünetszegény maradhat. Ezen eltérések egy része a fejlődés során magától megoldódhat. Nem ritkán azonban előfordulnak olyan betegségek, melyek az életet rövid, vagy hosszútávon veszélyeztetik, és gyógyszeres kezelést, esetleg műtéti beavatkozást tesznek szükségessé.
A veleszületett anatómiai rendellenességeken kívül előfordulnak még akár az újszülöttkortól jelentkező szívritmuszavarok, szívizombetegségek is, amelyek az okozott tünetek és várható kilátások alapján szintén lehetnek súlyos, vagy kevésbé súlyos kórképek.
Néhány szerzett szívbetegség is kialakulhat gyermekkorban. Ide sorolhatjuk például a szívizom-, szívbelhártya-, szívburokgyulladást, szívizom elfajulások bizonyos formáit, az egész szervezetet érintő rendszerbetegségek szívet érintő komplikációit (pl. Kawasaki betegség, szisztémás lupus erythematosus, rheutmatoid arthritis, rheumás láz). A serdülőkorra jellemző szív- és érrendszeri megbetegedések is egyre gyakoribbak. Az utóbbi évek vizsgálatai szerint a gyermekkorban előforduló szív-, és érrendszeri betegségek, a gyermek-, és serdülőkori elhízás, hipertónia, kapcsolatban állnak a felnőttkori megbetegedésekkel, ezért nagyon fontos a tünetek felismerése és a korai diagnózis, hiszen az időben elkezdett gyógyszeres kezelés, elvégzett beavatkozás, vagy műtét a kis beteg életét javíthatja, adott esetben akár meg is mentheti.
A gyermekkorban végzett szűrővizsgálatokkal kiszűrt kórképek egy része már gyermekkorban meggyógyítható, illetve a felnőttkori betegségek megelőzhetők, illetve kialakulásuk ideje jelentősen eltolható. Iskoláskor kezdetétől (6-7 év) érdemes vizsgálni a gyerekeket elhízás miatt, a magas vérnyomás szempontjából, illetve a pozitív családi anamnézis (metabolikus sy, vesebetegségek, a fiatalkori akut miokardiális infarktus, stb.) miatt indítani szűrővizsgálatot az anyagcserezavarok korai felismerése céljából.

Milyen tünetek utalhatnak a gyermek/csecsemő szívbetegségre?

  • étvágytalanság, etetési nehézség, fáradékonyság, a csecsemő súlyának stagnálása csökkenése, hosszfejlődési ütemének csökkenése/megállása
  • szívzörej
  • szapora lélegzetvétel
  • a gyermek kékes-szürke színe (cyanosis) – ha jelen van, elsősorban az ajkakon és a körömágyakon látható – súlyos problémára utal
  • ödéma; ha a vizenyő kialakul, akkor kisgyermekkorban általában a szem környéke, az arc, a has duzzadtabb, fiúknál a hereburok duzzadása is megfigyelhető
  • pulzuseltérés: túl szapora – vagy ellenkezőleg –, túl lassú pulzus
  • nagy különbség a felső-, és alsó végtagon mért vérnyomásértékek között
  • eltérő pulzus intenzitás
  • a gyermekkori magas vérnyomás tünete elsősorban a gyakori fejfájás, és látászavar.

Szív- és kardiológiai panaszok, és egyéb gyermek-kardiológiai problémák esetében kérjük, keresse fel kardiológus szakorvosunkat!