Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Mivel foglalkozik a gyermek-gasztroenterológia?

Dr. Kis Ildikó gyermekgyógyász, gasztroenterológus főorvos 1994-től a tatabányai Szent Borbála Kórház gyermekosztályán dolgozik, valamint Esztergomban, a Valeomed Egészségközpontban is rendel. Korábban Erdélyben praktizált. 

etkezes

– 25 éve vagyok gyermekorvos. A csecsemő és gyermekgyógyászaton belül a táplálkozás, az emésztőszervi betegségek, felszívódási zavarok érdekelnek leginkább. Ez már egyetemista koromban is így volt. Talán közrejátszik ebben az is, hogy annak idején magam is hasfájós gyerek voltam… 13 éve vezetem a Szent Borbála Kórház gyermek-gasztroenterológiai szakrendelését, emellett dolgoztam a budapesti Madarász utcai Gyermekkórház-Rendelőintézet gasztroenterológiai rendelésén is.

 – Milyen betegségekkel foglalkozik a gyermek-gasztroenterológus?

– Ez a szakterület korábban szinte kizárólagosan az egyes tápanyagok felszívódási zavarainak okaival és gyógyításának lehetőségeivel foglalkozott. Ez ma is fontos területe e szakágnak, de ezen kívül hozzánk tartozik számos gyomor- és bélrendszert érintő kórkép is. Nagyon fontos, hogy a gyermek gasztroenterológiai betegségek nem azonosak a felnőttkoriakkal, viszont számos krónikus gyomor-, bélbetegség már gyermekkorban elkezdődik.

– Melyek ezek?

– Korábban kizárólag felnőttkori betegségeknek gondolt kórképeket – mint például a gyomorfekély, a refluxbetegség vagy a gyulladásos bélbetegségek – egyre gyakrabban diagnosztizálunk már gyermekkorban is. Ezzel szemben a régebben kizárólag kisgyermekkori betegségnek tartott lisztérzékenységet gyakran megtaláljuk iskolás és serdülőkorban, atípusos, nem a gyomor-bélrendszer betegségére utaló tünetegyüttes képében. Ilyen tünet lehet például a növekedés lelassulása, az elégtelen súlygyarapodás, a vashiányos vérszegénység vagy a csontritkulás. 

– Bizonyára ezeknél a betegségeknél is fontos a korai felismerés.

– Valóban így van. Az emésztési-, felszívódási zavarok, gyomor-bél betegségek késői felismerése, illetve a nem megfelelő kezelés a növekedésben, fejlődésben levő szervezetet igen érzékenyen érintheti, a krónikus betegségek szövődményei pedig maradandó károsodásokat is okozhatnak. Számos gyermek-gasztroenterológiai betegség egy életen át tartó gondozást, gyógyszeres kezelést, diétát igényel, amelyek pontos betartása hozzájárul ahhoz, hogy a krónikus betegségben szenvedő gyermek a későbbiekben teljes életet élő felnőtté váljon.