Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Neurológia

neurológia

A neurológia (ideggyógyászat) az idegrendszer szervi megbetegedéseinek diagnózisával és kezelésével foglalkozik. Gyakori neurológiai betegségek például a fejlődési zavarok, gyulladásos betegségek, mozgásszervek betegségei, az idegrendszeri sérülések következményei, fájdalom betegségek, a gerinc és gerincvelő, valamint az izmok és idegrostok megbetegedései. A neurológiai betegségek igen sokfélék lehetnek okukat és tüneteiket tekintve. Az idegrendszer megbetegedései más szervek megbetegedésével is együtt járhatnak, így előfordul, hogy a neurológiai vizsgálatra egy másik, általános kivizsgálás részeként kerül sor. A neurológiai kivizsgálás a problémák okainak feltárása érdekében egyéb szakterületek kivizsgálását is igényelheti, mint például belgyógyászati, szemészeti, fül-orr-gégészeti és reumatológiai szakvizsgálatokat.

Számos tünet utalhat neurológiai betegségre, mint például fej-, nyak-, derék- és hátfájás, zsibbadás, szédülés, eszméletvesztés, emlékezetzavarok, bénulás, beszéd-, látás- és érzészavar.

Neurológiai szakrendelés során a neurológus szakorvos felméri a páciens általános egészségi állapotát, felveszi a kórelőzményt, egyéb ismert betegségeket, és az idegrendszeri betegségek családi előfordulását. A neurológus fizikális vizsgálatot is végez, amely a koordináció, a reflexek, az izomerő vizsgálatára, a fájdalom ellenőrzésére, valamint a koponya, gerinc tapintásos átvizsgálására is kiterjed a 20 perces orvosi vizit során. A pontos neurológiai diagnózis felállításához célirányosabb vizsgálatok is szükségesek, mint például laboratóriumi vizsgálatok, röntgen, EKG, EEG, ultrahang vizsgálatok (nyaki erek, koponyán belüli erek és szívultrahang vizsgálat), vagy akár CT, MR, izotóp és pszichológiai vizsgálatok.

A neurológiai panaszok kezelésére a vizsgálatok eredményétől függően alkalmazhatunk gyógyszeres terápiát, tabletta, injekció vagy infúzió formájában, esetleg elektromos vagy fizikoterápiás kezelést, vagy gyógytornát és manuálterápiát.

A neurológia további vizsgálatai:

Nyaki erek színes duplex ultrahang vizsgálata (Carotis duplex Doppler)
Transcraniális Doppler ultrahang vizsgálat (TCD vizsgálat)

A neurológiai vizsgálatot végzi:

Dr. May Zsolt neurológus
Dr. Sátori Mária neurológus