Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Nyaki erek színes duplex ultrahang vizsgálata

nyaki erek ultrahang vizsgálata

A nyaki erek színes duplex ultrahang vizsgálata (Carotis duplex Doppler) a többi ultrahang vizsgálathoz hasonlóan sugármentes, biztonságos és megbízható eljárás, ami kortól függetlenül bármikor megismételhető, és viszonylag gyors diagnózist ad. Ultrahang vizsgálatok segítségével a műtéti beavatkozások kockázata csökkenthető, bizonyos elváltozások időben felismerhetők. A színes duplex ultrahang vizsgálat során nemcsak a szervek elhelyezkedése, hanem az erekben áramló vér áramlási iránya és sebessége is tanulmányozható. A carotis duplex Doppler vizsgálat a kék és piros színek segítségével teszi még szemléletesebbé a vizsgálati eredményt.

Az ultrahang vizsgálat során az érszűkületet vizsgáljuk, tájékozódunk az erek állapotáról, a keringési viszonyokról. A nagyfelbontású vizsgálófej segítségével a nyakon futó és a központi idegrendszert ellátó, nagy erek részlet gazdagabb vizsgálata lehetséges, mely során az ér belső falának állapota, felrakódások, meszesedések jelenléte, a véráramlás iránya, sebessége és az esetleges szűkületek, elzáródások is ábrázolhatóak. Ezek az adatok alapján az érelmeszesedés már korai stádiumában diagnosztizálható. A színes duplex ultrahang vizsgálatot kiegészíthetjük a végtagi és vese erek duplex ultrahang vizsgálatával. A Doppler ultrahang vizsgálat segítségünkre van a globális érrendszeri állapotának megítélésében is.
A nyaki erek színes duplex ultrahang vizsgálata szédülés, hányinger, járásbizonytalanság, memóriazavar, hirtelen látásvesztés, beszédképtelenség után, mozgásszegény életmód, dohányzás, túlsúly esetén, és családi kórelőzmény alapján javasolt. Szívműtét, szívkatéterezés előtti, érműtét utáni állapot, ismert meszesedés, szűkület vagy elzáródás ellenőrzésére, valamint agyi vérellátási zavarok (pl. TIA, stroke) során is alkalmazzuk. A vizsgálattal nem csupán az aktuális állapot felmérésére nyílik mód, hanem sorozatos vizsgálatokkal az érfal állapotváltozása, az esetleges terápiás beavatkozások hatékonysága is mérhető.
A nyaki erek ultrahang vizsgálata az utóbbi időkben szűrővizsgálattá vált a magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, szív- és keringési problémákkal kezelt betegek számára.

Az ultrahang vizsgálatot végzi:

Dr. May Zsolt neurológus főorvos
Dr. Gábori Eszter radiológus