Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Proktológia

proktológia

A proktológia a béltraktus utolsó 20 cm-ével foglalkozó tudomány.

A proktológia betegségei közül leggyakoribb az aranyér betegség, majd a végbélrepedés és végbéltáji fájdalom. Ezen terület betegségei közé tartoznak a jó- és rosszindulatú daganatokon, polipokon túl a vérrög okozta panaszok, végbéltáji bőrelváltozások, tályogok, sipolyok, fertőző nemi betegségek okozta tünetek, illetve a gyulladásos bélbetegségeknek (IBD) a béltraktus ezen szakaszán megnyilvánuló formái. A végbéltáji fájdalom hátterében gyakran a záróizom és kismedencei izomzat működési zavara áll.

A végbéltáji betegségek tünetei igen változatosak lehetnek. Az aranyerek stádiumuktól függően okozhatnak kezdetben fájdalommal nem járó, friss, csöpögő, végbéltáji vérzést, később kifordulva a végbélből váladékozást, viszketést, bőrirritációt. Végső stádiumban kizáródva a végbélnyíláson keresztül tűrhetetlen fájdalommal járnak, mely azonnali műtéti beavatkozást igényel. A végbéltáji berepedések székelés során fellépő éles, szúró, égő jellegű fájdalommal járnak, friss vérzéssel kísérve.

A záróizom, illetve a kismedencei izomzat elégtelen működése, diszfunkciója során a székelést követően fellépő, sokszor egész nap fennálló, égő, nyomó, kisugárzó fájdalmat panaszolnak a páciensek.

A végbélből történő váladékozás hátterében megbújhatnak daganatok, gyulladásos vastagbél betegségek, polipok, de nem ritkán a szexuális úton terjedő nemi betegségek is okozhatnak ilyen jellegű tüneteket. Hirtelen kialakuló, pár nap alatt többszörösére növekvő, feszítő, nyomó jellegű panaszokat okozó, végbéltáji duzzanat hátterében sokszor diagnosztizálhatunk tályogot, vérrögöt.

Annak ellenére, hogy egy kényes, intim terület betegségeiről van szó, elengedhetetlen hangsúlyozni a mielőbbi szakorvosi vizsgálat és a helyes diagnózis felállításának fontosságát, melyet követően egyénre szabott kezelést tudunk felállítani.

Elhanyagolva ugyanis a végbéltáji betegségek előre nem látható szövődményeket, kellemetlenségeket tudnak okozni, nem beszélve az esetleges félelem, bizonytalanság okozta szorongásról.

A proktológiai vizsgálat menete

A proktológiai vizsgálat semmiféle bélelőkészítést, hashajtást, beöntést nem igényel. A vizsgálat a páciens bal oldalfekvő helyzetében, hashoz felhúzott lábakkal történik, kezdve első lépésben a végbéltájék megtekintésével.  Ezt követi az ujjal történő betapintás, melyből a proktológus egyrészt következtetheti a végbélben elhelyezkedő kóros képletek, illetve fájdalom jelenlétére, másrészt a végbélzáró izom és a medencefenék izomzatának működésére is.

Ezt követően az anoszkópnak (anoscop) nevezett eszközzel a végbél alsó 8-10 cm-es szakaszát tekinti át a szakorvos, különös figyelmet fordítva a nyálkahártya elváltozásaira, a belső aranyerek állapotára, illetve a nemi úton történő fertőző betegségek (STI) okozta elváltozásokra. A teljes vizsgálat körülbelül 10 percet vesz igénybe.

A proktológia további vizsgálatai:

Aranyér betegség és más végbél betegségek korszerű, innovatív kezelése
Végbél-rákszűrés

A proktológiai vizsgálatot végzi:

Dr. Willner-Haring Péter sebész
Dr. Mocsári Diána sebész

Kapcsolódó cikkek