Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Aranyér betegség és más végbél betegségek korszerű, innovatív kezelése

aranyér betegségRohanó, 21. századi világunkban egyre kevesebb időt fordítunk egészségünk megőrzésére. Sokszor csak a betegségek szövődményei miatt fordulunk orvoshoz, pedig az alapbetegség gyógyítása, a megelőzés sokkal kevésbé megterhelő kezeléssel is orvosolható lenne. Nincs ez másképpen az egyik leggyakoribb civilizációs betegséggel, az aranyérrel sem.
Sajnos majd minden második nő és férfi küzd ilyen problémával. Az aranyerek a végbél utolsó szakaszának visszeres csomói. Aranyér betegségről akkor beszélünk, ha ezek a párnák megduzzadnak, előesnek, vannak belső és külső aranyeres csomók.
Az aranyér tulajdonképpen népbetegség, kialakulásában több tényezőnek van szerepe, ezek mindegyike nehezen küszöbölhető ki mai rohanó életünkből. Az egyik legfontosabb a helytelen táplálkozás: kevés növényi rostot fogyasztunk. Étrendünk nem tartalmaz elég teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, nyers zöldséget, müzlit. Nem iszunk elég folyadékot: egy felnőtt embernek 2-3 liter folyadékra lenne szüksége naponta. Keveset mozgunk. Az ülőmunkát végző, járművet vezető, nehéz súlyokat emelő embereknek időt kellene szakítaniuk könnyed, ritmusos mozgásokra. A túlsúly a nyugati társadalmak nagy problémája, mely más betegségek mellett az aranyerességnek is az egyik oka. Nem betegség viszont a terhesség, mely a magzat növekedése során gyorsan kialakuló súlygyarapodással szintén előidézheti a fenti állapotot. Utolsóként említjük az örökletes faktorokat: akinek a családjában előfordult már ez az állapot, annál nagyobb esély van az aranyér betegség kialakulására.
Más és más tünetek jelentkeznek külső és belső aranyeresség esetén: vérzés, váladékozás, viszketés, kiboltosulás, fájdalom egyaránt előfordulhatnak.
Amennyiben a tünetek valamelyikét észleljük, mindenképpen forduljunk orvoshoz, érdemes végbél-betegségekben jártas szakorvoshoz, proktológushoz fordulnunk. Lényeges, hogy ne a „szomszédasszony” javaslatai és tapasztalata szerint kezdjük a tünetek kezelését „valamilyen” kenőccsel. Az esetek felében a rendelésünkhöz fordulóknál helytelen diagnózist állított fel a laikus, sőt gyakran az orvos is, így az alkalmazott kezelés is inkább káros volt, mint hasznos. Ezért is igen fontos a kivizsgálás, a fenti tünetek gyakran rosszindulatú végbéldaganatot, rákot is rejthetnek.
Az időben diagnosztizált aranyereket legtöbbször nem szükséges műtéti úton kezelni. A leggyakrabban alkalmazott módszer a gumigyűrűs leszorítás, mely ambulánsan végezhető, nem megterhelő, gyakorlatilag fájdalmatlan eljárás. Más ambuláns módszerek az infravörös koaguláció és a szkleroterápia. Előrehaladott stádiumban különböző műtéti megoldások jönnek szóba, de ezek egy része már egynapos sebészeti ellátás keretében is elvégezhető, kis megterhelést jelentő technikák.

A proktológiai vizsgálatot végzi:

Dr. Willner-Haring Péter sebész
Dr. Mocsári Diána sebész