Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Végbél-rákszűrés

végbél rákszűrésA végbél-rák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés férfiak és nők körében egyaránt. A legveszélyeztetettebbek az 50 év felettiek, de sajnos a 30-40 éves korosztályban is előfordul a végbél rosszindulatú daganatos megbetegedése.
Panaszmentes esetekben is javasolt a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel annak érdekében, hogy a betegségeket kezdeti stádiumban felismerhessük és megfelelően kezelhessük és eredményesen meggyógyuljunk!
Érdemes proktológushoz  fordulni,  ha  vérzést, váladékozást, viszketést, kiboltosulást, vagy fájdalmat tapasztalunk a végbél tájékán. Azt, hogy ezek közül melyik okozza a panaszainkat, gyakran csak tapasztalt szakorvos tudja eldönteni. A helytelen öndiagnózis, a vizsgálattól való félelem, és szemérmesség sajnos sokszor ronthat állapotunkon, és akár végzetes betegségekhez, visszafordíthatatlan állapotokhoz vezethet.
A proktológus fizikális vizsgálatot végez, mely során a végbél-nyílás megtekintésére, és a végbél ujjal történő megtapintására kerül sor. A fizikális vizsgálat alkalmával számos információt kap a proktológus szakorvos a záróizomzat működéséről és a végbélben elhelyezkedő kinövésekről. A végbél-tükrözés során a bélrendszer alsó, kb. 10 cm-es szakaszát vizsgálja  a proktológus, ami a tévhitekkel ellentétben – kíméletesség és fájdalomcsillapítás mellett – minimális kellemetlenséggel jár. A vizsgálat során lehetőség van szövettani mintavételre. Amennyiben műtéti beavatkozás szükséges, az történhet ambulánsan vagy egynapos sebészeti ellátás keretében.  Szakorvosa a műtéti beavatkozás mellett gyógyszeres kezelést, életmódváltást javasolhat, amelyek hatékonyságát, a végbél és bélrendszer állapotát folyamatos kontrollvizsgálatok során ellenőrzi.

A végbél-rákszűrést végzi:

Dr. Willner-Haring Péter sebész
Dr. Mocsári Diána sebész