Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Rákszűréssel a daganatos megbetegedések ellen

Bár az Európai Unióban a daganatos megbetegedésekből eredő halálozások száma csökken, sajnos az EU-ban, még mindig hazánkban a legnagyobb a rákos betegségek okozta elhalálozások száma. Magyarországon 2010-ben 77 989 új rosszindulatú daganatos megbetegedést regisztráltak, és 32 321-en vesztették életüket.

Ezzel a daganatos betegségek tartoznak a második leggyakrabban előforduló halálokok közé. Nőknél az emlő-, tüdő- és vastagbéldaganat, míg a férfiaknál a tüdő-, vastagbél- és prosztatarák számít vezető haláloknak. Az onkológiai betegek halálozási arányának csökkentéséhez szükséges a megfelelő prevenciós rendszer, valamint a betegek szakszerű ellátása.

A ráknak vannak speciális jelei és tünetei. Ilyenek az indokolatlan fogyás, nyelési nehézségek, duzzanat valamely testrészben, nem gyógyuló seb vagy fekély, elváltozás az anyajegyen vagy szemölcsön, székeléssel vagy vizeléssel kapcsolatos változások, köhögés és rekedtség láz nélkül, váladékfolyás, vérzés szokatlan helyen és időben. Mindenképpen oda kell figyelnünk testünk ezen jelzéseire, mivel betegségre utalnak, azonban nem minden esetben daganatos megbetegedésre.

A 25-65 év közötti nőknek háromévente célszerű nőgyógyászati szűrő vizsgálaton részt venni, 45-65 éves nőknek pedig kétévente mellrákszűrésen. 50-70 év között a vastagbélrák szűrés, férfiaknak ebben a korban pedig már a prosztatarák szűrés is ajánlott.

A Valeomed Egészségközpontban nőgyógyászati rákszűrésre, végbélrák szűrésre, valamint prosztatarák szűrési vizsgálatra is bejelentkezhetnek pácienseink. Kiemelten hangsúlyoznánk, hogy a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel egészséges és tünetmentes állapotban is fontos.