Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

A benőtt köröm sebészeti műtéte

benőtt köröm sebészeti műtéteBenőtt köröm akkor alakul ki, ha az eltorzult lábkörmök nem megfelelően nőnek, vagy ha a köröm melletti bőr gyorsabban nő az átlagnál, és beborítja a köröm egy részét. Benőtt köröm kiváltó oka mindig a páciens rossz szokásaira vezethető vissza. Elsődleges ok a körmök helytelen vágása, továbbá a keskeny vagy szoros cipő viselése, amely a lábujjakat egymáshoz préseli.

A benőtt köröm eleinte tünetmentes, de egy idő után, nyomás hatására fájni kezd. A köröm környéke kipirosodik, meleg lesz. Amennyiben nem kezeljük időben, úgy megdagadhat, gennyes hólyagok képződhetnek rajta, melyek időnként kifakadnak. Ez az esetek többségében a láb nagyujján előforduló elváltozás. Mindig kétoldali betegség, még akkor is, ha nem egyszerre jelentkeznek a tünetek.

A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns sebészeti műtét. A benőtt köröm műtét mindig helyi érzéstelenítésben történik. Első lépésként a benőtt körömszél kerül kivágásra, eltávolításra. A sebész szakorvos a köröm széle alá tol egy ollót, majd a benőtt szakaszt kivágja. A körömházban a körömtermelő szövetek is eltávolításra kerülnek. Ezzel a műtéti beavatkozással végleges gyógyulást érhetünk el.

A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények. A műtétet követő napon, meleg vízben való áztatás után a kötést el kell távolítani, a sebet ezután alaposan zuhannyal átöblíteni, majd szárazra törlés után ismét bekötni. Naponta kétszer áztatni kell a sebet, mert ennek hiányában beszárad, és akadályozza a termelődő váladék kiürülését. A teljes gyógyulási idő 4-6 hét.

A sebészeti beavatkozást végzi:

Dr. Willner-Haring Péter sebész
Dr. Mocsári Diána sebész