Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Stroke

neurológia

A stroke agyi vérkeringési zavar (agyvérzés, szélütés), mely során az oxigén- és tápanyaghiány miatt az idegsejtek sérülnek, elpusztulnak, amely maradandó ideggyógyászati károsodást okoz. A stroke kialakulásának az érelmeszesedés az egyik legfőbb veszélye. Az agyi vérkeringési zavar rizikófaktorai közé tartozik a magas vérnyomás, a szívbetegség, a dohányzás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a túlzott alkoholfogyasztás, és a mozgásszegény életmód. Az agyban bárhol kialakulhat keringészavar, és az ezzel együtt járó idegsejt elhalás.
A stroke leggyakoribb tünetei a gyengeség, bénulás, érzészavar, érzéketlenség, zsibbadás, bizsergés valamely végtagon, részleges vagy teljes látászavar, kettős látás, beszédképtelenség, nyelészavar, szédülés, bizonytalanság-érzés, és egyensúlyvesztés. Súlyosabb esetekben akár eszméletvesztés vagy kóma is kialakulhat. A stroke, illetve annak ismétlődése a veszélyeztető tényezők csökkentésével megelőzhető.
A stroke-ot leggyakrabban CT vagy MR vizsgálattal igazolják, a vérzésforrásokat szívultrahang, EKG, vérnyomás-monitorozás, valamint laboratóriumi vizsgálatok deríthetik fel.
A stroke kezelését nagy mértékben befolyásolja a betegség időben történő felismerése. A stroke-ot kezelhetjük gyógyszeres terápiával gyógyszer és infúzió formájában, idegsebészeti műtéti beavatkozással, valamint érkatéteres beavatkozással az érelzáródás eltávolítható.

Stroke, vagy egyéb problémák esetében kérjük, keresse fel neurológiai szakrendelésünket!