Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Pajzsmirigy és nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata (SZÜNETEL)

pajzsmirigy és nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálataA pajzsmirigy és nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata a többi ultrahang vizsgálathoz hasonlóan sugármentes, biztonságos és megbízható eljárás, ami kortól függetlenül bármikor megismételhető, és viszonylag gyors diagnózist ad. Ultrahang vizsgálatok segítségével a műtéti beavatkozások kockázata csökkenthető, bizonyos elváltozások időben felismerhetőek.
Az ultrahang vizsgálat során a pajzsmirigy állományát, a nyaki lágyrészeket és a nyirokcsomókat ellenőrizzük. A pajzsmirigylebenyek nagyságát mérjük, a mirigyállomány szerkezetét megítéljük, a pajzsmirigy göbös elváltozásait, és cisztákat keresünk. Az áll alatti nagy nyálmirigyet, és a fültőmirigyet, valamint a nyaki nyirokcsomók területét alaposan átvizsgáljuk, megnagyobbodott nyirokcsomót keresve. Az ultrahang vizsgálatot a pajzsmirigy vérellátásának színes Doppler vizsgálatával kiegészíthetjük.
A pajzsmirigy és nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálatát nyaki, nyelési diszkomfort érzés, pajzsmirigy eltérő működésére vonatkozó laboreredmények esetében, fájdalmas nyálmirigyek, ismert betegség ellenőrzése során, daganatos betegségek vagy műtét utáni kontrollvizsgálatként, valamint szűrővizsgálatok során, kezelés hatékonyságának követése, vagy az egészségi állapot ellenőrzéseként is végezzük.
Az ultrahang vizsgálat során kimutatható a pajzsmirigy elváltozásai, szerkezeti eltérései, gyulladása, daganatok, göbök (pl. struma), valamint a nyálmirigyek gyulladása, kövessége, daganata, ciszták, és a nyaki nyirokcsomók elváltozásai, tályog.

Az ultrahang vizsgálatot végzi:

Dr. Gábori Eszter radiológus