Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Terhességi ultrahang Doppler keringésvizsgálattal

terhességi ultrahang vizsgálat Doppler keringésvizsgálattalA terhességi ultrahang vizsgálat Doppler keringésvizsgálattal sugármentes, biztonságos és megbízható eljárás, ami bármikor megismételhető, és viszonylag gyors diagnózist ad. A terhességi ultrahang vizsgálatok hüvelyen vagy hasfalon keresztül történnek, a hagyományos kétdimenziós képalkotással. A módot a nőgyógyász vagy szonográfus szakember választja meg, ami függ a vizsgálat céljától, a magzat életkorától, és az édesanya testi adottságaitól. Kilenc hónap alatt vizsgálni tudjuk a fogantatás létrejöttét, a magzat elhelyezkedését, a lepény helyét, a magzatvíz mennyiségét, az életjelenségeket, a magzat egészséges növekedését, fejlődését, méhen belüli veszélyeztetettségét. A kóros magzati állapotok felfedezése száz százalékban még ma sem lehetséges, de a legmodernebb képalkotó technológia alkalmazása a vizsgáló szakember nagy tapasztalatával ötvözve nagyobb valószínűséggel mutatja ki az egészséget vagy a betegséget, mint a korábbi technológiát alkalmazott gépeken végzett vizsgálatok.
A magzati Doppler ultrahang vizsgálat során a magzati keringést, véráramlást elemezzük ultrahang készülékkel, amely segítségével felmérhetjük a magzat egészségét, illetve veszélyállapotát. A Doppler ultrahang vizsgálat abban különbözik az általános ultrahang vizsgálattól, hogy nemcsak a magzat elhelyezkedését és méretét, hanem az anyaméhet ellátó erekben, a köldökzsinór artériájában, a magzati hasi verőérben áramló vér áramlási irányát és sebességét is vizsgáljuk. Ez alapján meg tudjuk állapítani, hogy a magzat táplálása, oxigénellátása, a méhlepény működése megfelelő-e.
A várandósság során, egészséges, panaszmentes esetben a következő ultrahang vizsgálatokat javasoljuk: az elsőt a fogantatás bizonyítására a havi vérzés elmaradásától számított 2-6 héten belül.
A másodikat a 11-14 hetes korban, amely valójában az első terhességi – és nem terhességet megállapító – ultrahang vizsgálat, első „genetikai” szűrővizsgálatként is ismeretes.
Ez a terhességi ultrahang vizsgálat célja a terhesség méhen belüli voltának biztos igazolása, a magzatok számának megállapítása, a magzat életjelenségeinek és épségének
igazolása, a terhesség korának pontos kiszámítása, valamint egyes fejlődési rendellenességek korai kimutatása. Az úgynevezett nyaki redő méréséből a vizsgálat során következtetünk a normális vagy kóros állapotra.
A következő terhességi ultrahang vizsgálatot a 18-22. hét környékén végezzük, már hasi úton. A második „genetikai” szűrővizsgálat célja a magzat kialakult szervezeti anatómiájának felmérése, esetleges fejlődési rendellenességek felfedezése. Ezután a magzat növekedésének követésére javasoljuk a 28-30. héten, majd a 36-38. héten végzett terhességi ultrahang vizsgálat elvégzését. Amennyiben a terhesség során panasz merül fel, gyakrabban végzünk ultrahang vizsgálatokat és speciális vizsgálati módszereket is alkalmazunk.

Az ultrahang vizsgálatot végzi: