Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Urológiai vizsgálat PSA vizsgálattal

urológia PSA vizsgálatAz urológiai vizsgálat célja a férfi és női vizeletelválasztó és elvezető rendszer, valamint a férfi nemi szervek betegségeinek feltárása és kezelése.
Az urológiai szakrendelés során az urológus szakorvos feltárja a páciens általános egészségi állapotát, felveszi a kórelőzményt, egyéb ismert betegségeket, urológiai betegségek családi, genetikai előfordulását, és átbeszélik a jelen panaszokat. A szakorvos fizikális vizsgálatot végez, mely fájdalommal nem, csak esetleges kellemetlenséggel jár.
Az urológiai szakrendelés egyik fontos vizsgálata a PSA vizsgálat, amely igen jelentős szerepet játszik a prosztatarák korai stádiumának kimutatásában. A Prosztata Specifikus Antigén egy fehérje természetű anyag, amit a prosztata mirigyek termelnek, és a prosztata váladékában, az ondóban nagy mennyiségben, a vérben igen kis mennyiségben megtalálható.
A PSA szint meghatározása egy 15 percen belül eredményt mutató gyorsteszt segítségével elvégezhető, de ez a teszt azonban csak azt mutatja meg, hogy a beteg PSA értéke a negatív, a gyanús, vagy a kóros tartományba esik-e. A PSA gyors teszt eredményét befolyásolja a szervezetben jelen lévő gyulladás, páciens fizikai terhelése, előzőleg végbélen végzett vizsgálat is. Emiatt a Valeomed Egészségközpontban nem alkalmazzuk a PSA gyorstesztet. A pontos PSA eredményt biztosító vizsgálat a vénából történő vérvizsgálat.
Bár a vérben igen kis mennyiségben mutatható ki, de amennyiben a vérvizsgálat igazolja, hogy a normál érték többszöröse van jelen a páciens vérében, vagy a rendszeres szűrések során évenkénti növekvő tendenciát mutat, az a prosztata rosszindulatú betegségére utalhat.
A PSA szűrés során levett vérből elsőként meghatározzák teljes PSA értéket, amely a szabad (fPSA) és a  komplex (cPSA) PSA értékek összege. Amennyiben az első vizsgálati eredmény alapján szükséges, második vizsgálatként külön is elvégzik a szabad PSA meghatározását. Ennek célja, hogy minél jobban el lehessen különíteni a prosztatarákkal összefüggő PSA emelkedést azoktól, amelyek nincsenek kapcsolatban a prosztatarákkal.
A PSA vizsgálat rendszeres, évenkénti elvégzését az 50 év feletti férfiaknak mindenképp javasoljuk.
Az aktuális panaszok és tünetek alapján további vizsgálatok elvégzését kérheti az urológus szakorvos, mint laboratóriumi, vér-, vizelet-, ondóvizsgálatokat, ultrahang, röntgen, MR, CT, vagy egyéb műszeres vizsgálatokat.

Az urológiai vizsgálatot végzi:

Dr. Almási Mária urológus