Kossuth Lajos u. 67. Esztergom

Hétfő - Péntek

Időpontfoglalás

Vegye komolyan gyermeke hasfájását!

Az emésztőszervi megbetegedésre utaló tünetek sokszor nem szervi eredetűek, hanem a hibás étrend, esetleg lelki tényezők, illetve pszichés stressz állhat a hátterükben.

gyermek hasfájásTermészetesen ezeknek a betegségek a kialakulásában is szerepet játszhatnak örökletes, illetve genetikai faktorok is. Ezzel magyarázható az, hogy egyes bélbetegségek egyéb krónikus betegségek előfordulásának esélyét is megnövelik, és ez a tény fordítva is igaz lehet. Így például a lisztérzékenység az 1-es típusú cukorbetegséggel igazi „testvérbetegség”, de a lisztérzékenység előfordulása gyakoribb pajzsmirigybetegségben, Down kórban is. Ami a betegek számára még meglepőbb, hogy sokszor a pikkelysömör, sokízületi gyulladás, egyes szembetegségek „kéz a kézben” járhatnak krónikus gyulladásos bélbetegségekkel.

Talán nincs is olyan szülő, aki – különösen dolgozatírás előtt – ne találkozott volna azzal, hogy a gyermeke iskolába indulás előtt hasfájásra panaszkodik. Mivel gyermekkorban igen gyakori panasz a visszatérő hasi fájdalom, amely egyéb panaszokkal – például étvágytalanság, hányinger, hányás, székletzavar – emésztőszervi megbetegedésre utal, tehát érdemes ezekre odafigyelni. Ugyanakkor a gasztroenterológiai problémákra utaló tünetek lehetnek nagyon változatosak, nem emésztőszervi megbetegedésre jellemezőek is, mint például a hajhullás, vérszegénység, súlyfejlődésbeli és növekedésbeli elmaradás, bőrkiütések, visszatérő légúti panaszok, ízületi panaszok.

A diagnózis felállításához igen fontos, hogy a szülők tájékoztassák az orvost az előzményekről: az újszülöttkorról (szülés módja, esetleges betegség), a csecsemő és kisdedkori  táplálkozási és növekedési adatokról, súlyfejlődésről, korábbi betegségekről, illetve a családban előforduló krónikus betegségekről. Az aktuális panaszok részletes elmondása is nagyon fontos,  illetve nagy jelentősége van a teljes fizikális vizsgálatnak. Mindezek mellett a tünetek változatossága és a betegségek széles köre miatt a pontos diagnózis felállításához sok esetben kiegészítő vizsgálatok – vér-, vizelet-, székletvizsgálatok, eszközös vizsgálatok -, bőrtesztek, célzott diéta szükségesek. A kivizsgálás során törekszünk arra, hogy gyermekeknél a lehető legkevésbé fájdalmas eljárásokat alkalmazzuk.

Hasfájás, egyéb gasztroenterológiai panasz esetében kérjük, keresse fel gasztroenterológus szakorvosunkat!